Monday, June 21, 2010

The Bengkung Dilemma

When you are 1kg away from 80kg, and at 37 weeks - one question keep popping in my mind - boleh ke kurus lagi ni?

Doctor asked me last week how come I managed to gain 3kg in 2 weeks, to which I honestly don't know. Good thing all this weight gain don't affect the size of my face (or so as my friends keep telling me), but it's all around the tummy area, maybe butt and my humongous thigh. So last week was spent researching on how do I attempt to go back to my pre-pregnancy weight (dekat-dekat pun jadilah! hihi) and figure.

When I gave birth to Husayn, I ended up wearing this zap type of waist belt trimmer from Avon. I was c-sect but seriously I think even if you are c-sect at least wear some type of bengkung or waist trimmer to shoo the flabbiness away. But don't lah ikat/ zip or zap until ketat sangat. I like wearing it because it keeps the tummy tighter.

My avon trimmer looks something like the above

So this time, I really tried to find the above type of waist trimmer since I don't fancy wearing those long bengkung Jawa, but can' find any in the Avon catalogue. So I ended up thinking other options instead which is a choice between bengkung or corset.

Initially, I'm thinking of getting myself a 2 in 1 Ivy 6 girdle, but you need to have your waist measurement to get the right size and how on earth am I going to get the right measurement when I am nearly 9 months along? So I ended up with this Bengkung Tali Mia which I hope will work wonderfully and from the website, it's not that hard to wear even without any help. I think I'll just wear the bengkung first, and then after my pantang, then only buy myself a girdle or something. Only thing is I'm not sure whether I'll manage a normal birth or have to be c-sect again, but then if I have to undergo c-sect, I can always loosen the tali a little bit, which I hope will really work.

Here's the Bengkung Tali Mia. Pic from MyBengkung


So what type of bengkung do you prefer during your confinement?





16 superstars:

eZa said...

absolutely the lilit2 one! mmg renyah tp future wise... sgt berbaloi ;)

KambingBujang said...

like me, i'm wearing yg lilit2 masa dlm pantang then pakai girdle. pakai brand ivy6

AisYah said...

Salam. I prefer bengkung tali mia tu. senang pakai and perut jadi tighter. In fact i am wearing it niw, tgh confinement hari ke 11, perut mmg jadi ketat dan sedap.

Arin said...

erk...tak pakai bengkung pon waktu lepas bersalinkan anak2 dara tuh.perut ku cepat gak kempis .

SuperCJ P.I said...

hi intan, i prefer the zap one..comfortable n senang nak pakai esp if asyik kene gi toilet je..i've tried the lilit one,a bit messy for me..i also had c-sect previously..

fathinz md nor said...

aku suke the zap one tapi tak penah berpeluang try. so far dua2 anak pakai yang lilit2. beli kat makcik, dia mmg custom made ikot size kite. 40 ringgit je. murah dan sedap sangat2

azura said...

salam intan. berat saya pun 80kg masa end of pregnancy. asalnya 55kg jek. and worse part, i emergency caeser, so tak leh bengkung. try pakai, tapi it hurts. so solutionnya bertungku jek la. alhamdulillah, habis jek 2 bulan pantang, turun ke 60kg. i breastfeed pun 1bulan jek, itu pun campur FM. selama 6bulan after pantang tu mmg tak sentuh ais la untuk elak gemuk balik.

tapi i think bengkung yang mana2 pun ok..yang lilit2 tu like superCJ PI said, kang susah plak nak gi toilet :P

insya-allah, boleh punya turun berat you..tapi tang yang susah ialah perut gelebeh...has to work that out lebih sikit :)

paNavia said...

i've googled and found this.. www.bengkungmoden.com, jenis velcro strap.. Mcm ok..
btw last time i used my auntie bg pinjam.. Jenis kain panjang lilit2 je.. Tp nk pi toilet leceh lah

Liyana said...

intan,avon punya waist trimmer tak dlm semua issue dia letak...but if u go to the buitk avon,mmg ada dijual pada harga biasa...kalau keluar dlm katalog tu sometimes ada diskaun...

supermummy said...

eza
haa..tu la. org kata paling berkesan yg lilit2 tu. tp memikirkan leceh nak ke toilet malas la pulakkk..hehe

kambing bujang
ok ke ivy6 tu? tapi mcm minat la pulak..tapi tunggu dan lihat dulu lepas berbengkung.hihi.

aisyah
oo ya ke? ha cacmtu tak sia2 la den beli bengkung ni.:)

arin
wah hebatnya..mcm i masa c-sect dulu kalau tak pakai mmg la flabby habis. apakah rahsianya boleh slim tanpa bengkung lepas bersalin?

supercj
ha mmg kalau csect the zap one tu paling best. sbb senang nak pakai dan nak cabut pun senang.

fathinz
oo ya ke..eh yg lilit2 ni kena ada org tolong pakaikan la kan? ke boleh pakai sendiri?

azura
haah betul part perut tu isk..tapi tula sekarang kalau timbang mesti rasa horror. tak pernah terfikir boleh naik dgn hebat sekali..hehe..

panavia
haa i pon penah jumpa website tu. mcm suka tapi a little bit pricey la pulak. kedekut la katakan..hahah

liyana
oo ya ke..ala dah terlambat lah sbb dah beli pon bengkung..takpe kali ni eksperimen lagi.kehkeh..diharap berjaya lah..

lailasani said...

dulu i guna yg lilit2 amway punye... tp cam renyah utk pakai bila berpantang sendirian 2-3 beranak... so kali ni i beli bengkung moden... dengar2 feedback sangat bagus... kalo berminat silalah ke bengkungmoden.com.:)

aidie said...

i pakai bengkung lilit amway nye. i suka sebab kemas altho renyah nk pakai

fathinz md nor said...

aku lama2 dah terel je leh pakai senddiri. start dari bawah tarik nafas ikat ketat2.. ade lagi satu jenis kain panjang gile 15meter kot. ikat kat grill pintu pastu pusing2kan badan. gile ah. rajin nanti aku ambik gambar letak kat blog

armouris said...

info tentang bengkung di SIHAT SELALU - FAQ Tentang Bengkung

Jobless Girl said...

Seem like bengkung has lots of benefits if you use correctly.

Nurul Aula said...

Betul2 bengkung is very important hehe walaupun takde i kurus sangat but at least tak gelebeh huhu:)
good sharing intan.. I prefer easiest of coz kalo yang auto pakai is better hehe :)

 
blog template by suckmylolly.com : background image by Patrick Hennessey