Thursday, June 11, 2009

Wearing a tudung is not a reason to look like crap. Haha.

I have been wearing tudung regularly since I started my university days. Initially I did not even bother to wear a tudung that cover my chest, but since I started dating Husband, some things do change. I started to wear serkup and I started to wear the tudung differently. Anyway today is be-a-vain day (yes, so I declare it but what the heck), so dig that photos and see for yourself the bad, the ugly and the sometimes boleh-lah side of my tudung style. Haha.

Ok, the above photos always make me cringe in embarassment everytime I see it. The pic was taken in 2005 I think and I look like crap. Haha. I was wearing the tudung bawal and I have the pizza face syndrome (translation: the pimples) and I could not even wear my tudung properly! But then pic like this make you remember how you look back then and make you scream in laughter everytime you see it. Haha. Anyway I do like wearing tudung bawal once in a while. Easy to style and not much fuss.

Haha..sorry for the pouty pose, I think I was trying to do an Angelina Jolie there. The tudung above is a Donatello and I really love the design and texture of the tudung. I usually style it the same way when I was wearing the tudung bawal. One pin at the back of your head and then selit the hujung of the tudung inside. And you're ready to go!

I lovee this Tudung Dubai because I don't need to iron the tudung and I can simply sarung the tudung without worrying of any crease. Anyway this tudung is courtesy of my auntie in Abu Dhabi and really love the design!

This pink darling is actually a long shawl and I bought it way back in 2005 at Jusco Midvalley for Hari Raya. I like this tudung, only thing is sometimes it is so hard to style especially the top of my head area that I feel like snapping the nearest tudung dubai instead! This tudung can be style in many ways since it's a long shawl but my favourite style is fold the end of the tudung into a triangle. And then just lilit all the way!

I think I have posted this pic before and this tudung is actually a quite small square tudung so I ended up wearing this one like the above instead like the Donatello. The above is actually a tudung Mortada and to wear like the above, instead of folding the tudung into triangle, you just wear the hujung of the tudung and then just lilit yourself away and you're good to go! I usually wear this one with 4 pins and 3 brooches so it's kind of leceh sometimes.

Oh I hate this tudung because of it's texture but had to wear it due to an event last year. The size of the tudung is smaller than the Mortada and I had to wear my anak tudung outside a lil bit.

Hopefully that will help those who have no idea on how to style those tudung. I'm too lazy to do a step by step thing but if you have any burning questions, do email me. I'll try to help as much as I can.

p/s: I just read the news today and just found out that actor Shukery Hashim has passed away. I saw a lot of dramas on tv with him as the actor and I don't even know that he was sick all this while. Alfatihah.



13 superstars:

Liyana said...

yup...shukery hashim dah meninggal,kanser pankreas...innalillahwainaalillairajiun

anyway kira ok la pesyen tudung ko...aku ni susah btul nk berpesyen..pakai mcm biasa pun tak sampai 5 minit dah senget benget thanks to my 2 superhero ;-P

Anasfadilah said...

ohh ye ke dia dah meninggal..tengok kat melodi 2 minggu lepas dia ada kancer pankreas..

banyak lakonan drama dia saya suka tengok :)

precious innocent said...

xnak comment pasal tudung, tp nak komen pasal pimples u..

taksub i kejap.. mcm mana pimples u leh hilang semua ek? ur pimples similar to mine tau... share la rahsia... i pun nak jelita mcm u...

-mama emma-

l i e y n said...

pizza face syndrome...like the term!
hahahahahaha

MN said...

gambar yang you buat pouty lips tu kan...i ada baju sebijik macam tu!!! hahahaha...

and yes, i pun dok beli donatello punya tudung dulu ni. kain dia best! bila lilit2 tu takdelah rasa mcm singa (sebab kembung kat leher)...

:)

syahadah said...

salam kenal...sbnarnya saya silent reader jek..skrg tak silent dah.tp skrg nak komen n nak tanya..mcm mana bole terhilang scar2 tu kan..bg petua boleh..by the way..tudung tu mmg cantik..dulu saya tak pki..baru tahun ni pki..tp skrg mmg tgh kumpul2 tudung...

zh-ena said...

still setia ngan tudung bawal..sng sgt nak pki..

mcm maner ilangkan kesan jerawat tu

supermummy said...

liyana
tricknya adalah suruh laki kau jaga anak kau tu sementara kau melawa..kehkeh..aku selalu buat macam tu.kalau husband aku takde, mak/bapak/adik yang jadi mangsa..hahah..

anasfadilah
aah tu la..terkejut jugak sbb mcm tatau dia sakit..

emma
hahah..jelita apabendanya..itu agaknya kesan cahaya lampu je kot..tp mmg dulu byk jerawat dan malu sbb bos pon selalu tegur..lepas tu guna natasha tu la..sejak org kata krim malam natasha tu beracun dah tak guna dah..sekarang guna olay total effects tu je..tu pon husband yg rekemen..haha..

lieyn
hahaa..tapi serius bila tgk pizza je dulu mesti teringat muka sendiri..sedih oii..

mn
haah i pon suka fabric donatello tu..eh ye ke baju sama? haha..bahaya ni kot terjumpa baju sama..kehkeh

syahadah
oh scar tu dulu guna krim malam natasha tu..mmg power krim tu..kalau ada jerawat cepat surut dan scar pon cepat hilang..tp tu la lepas org kata beracun krim tu tak guna dah..skarang total effects je..lepas tu satu lagi tips dia kalau pimple prone face ni cari cleanser yang ada salicylic acid..di harap dapat membantu ya..

zh-ena
alamak soalan sama ya..ha jawapan sama mcm kat atas tu..

Putra Mama said...

act azam i taun ni nak pki tudung everytime kuar umah.. tp x boleh la coz bby suker tarik2.. that's why i malas.. ader ker cara nak pki tudung n maintain canteq??

Arin said...

agreed with you..kalau kene gaya and tudung tak buat peel , kenapa tidak bertudung aje kan..well..citer pasal tudung nih membuatkan arin sedih la..sob..sob..sob..akibat menegur adik beradik yang tidak bertudung, kami dipulaukan..sob sob..sob..

Wanida said...

eh betul ke krim natasha tu beracun...aku tak tau wey serius...dok jauh ni mana nak tau....kasi aku info skit please....

supermummy said...

putra mama
ala sekarang kan byk tudung yg sarung je ala2 tudung ekin tu..ok gak tudung style mcm tu..kalau senget benget pon senang nak betulkan..satu lagi solution, suruh je la ur husband pegang baby..kehkeh

arin
laa di pulaukan ke..siannya..takpela..yg penting dah tolong nasihatkan..heheh

wanida
haa..ni krim malam natasha yg biasa tu..rasanya dah tak jual lagi kot sekarang..sekarang nampak yg gold tu..yg gold tu tatau, tp yg krim malam natasha harga 29.90 tu memang ya..sbb pernah keluar kat suratkhabar ngan website
kementerian kesihatan tak silap..

camilynn said...

Hi,

You have a nice blog. Acne affects more than just your skin. It can affect your entire life in very personal ways. I came across this product "Acme Terminator" in this website http://www.acneterminator.net. It seems to be good.


Thanks,
Camilynn

 
blog template by suckmylolly.com : background image by Patrick Hennessey