Saturday, May 9, 2009

Up close and personal with another 3 finalists in a weekend

As promised, here's another 3 finalists for the Supermummy Amazing Blogger Award:

Supermummy Finalist #4 : Mommy Lyna


1. When did you start blogging?
I started writing this blog after I found out I was pregnant to Hafiy, about 2 years ago. It was hosted under Blogspot as My Super Child. And early this year I use my own hosting and domain mysuperkids.net

It was my pregnancy journal and I was writing to ‘my baby’. But as time goes by and I got more and more readers, I change my writing style to ‘from me to my fellow readers’. I call it as ‘transformation’. LOL.


2. Who is your favourite blogger?
Actually I have many in my list.Most of mommy bloggers mmg my favourite. Tapi top rated, susah nak buat cos all are my daily dosage including Supermummy’s!

But exclusively, I like to read my friend’s blog, Mukhtar Suhaili http://muhtarsuhaili.wordpress.com. Cos he is an engineer with an O&G company (oh just like me!) but yet he did a lot to the society and sekali baca his blog macam baca blog ustaz pulak. Even if he’s not a mother, he gave me inspiration that degree cuma prerequisite untuk bekerja & we can do all the things we like in this life. E.g. tak payah belajar dalam bidang agama/belajar kat azhar pun still can have good knowledge in agama (like he did). Yet, he is a very humble person. Even if he jarang2 buat blogpost, but sekali dia buat entry memang berisi. His wife is a teacher and breastfeeding too!


3. Why you should be the very first Supermummy Amazing Blogger?
This is hard. :P I don’t think I should. Uhhuhuhhh. I’m not amazing, my English sangat teruks, I am taking unpaid leave for 8 months (perabis beras je), my children kuat nangis, I live with my in laws, I have a disable child.. ok ok enough. OK la, maybe because I am unique than others.. i.e. I have a special baby? (Aci tak mempergunakan anak? LOL).

Oh, I also tandem nurse my chidren, until now, my Fahry is 5 months old & Hafiy is 19 months old.


And while duduk kat rumah ni I am working on my Mommy Finance
http://mommyfinance.com and a Forum for Supermom http://mysuperkids.net/forum, and some other works...

I really wanted to be a great engineer but after ada famili ni I think I wanna change into management pulak. Cos being engineer requires me to go outstation, fabrication yard & offshore too. Which I tak suka berjauhan dengan anak2 yg BF. Last time I was at offshore for 3 weeks solids. Mujur tak ada anak lagi masa tuh. Ni kalau i continue jadi engineer, have to duk kat fabrication yard for a year... and go overseas for weeks. UUHHHRRGGGH~~~ Now I am peeping for a position kat admin pulak. :D Hopefully ada rezeki.

Despite the things above, I am a daily blogger! (except during the transition period – pindah dari Miri-KL where I rarely can open my PC)

Supermummy Finalist #5 : Ina @ Mom Guess


1. When did you start blogging?
5 February 2009

2. Who is your favourite blogger?
Redmummy

3. Why you should be the very first Supermummy Amazing Blogger?
Honestly I tak mengharap utk jadik first supermummy, top 10 bagi i dah terlalu bermakna....I bukan ibu yg terlalu sempurna utk anak I tetapi setiap saat i cuba utk jadi yg terbaik...dan memperbaiki diri demi membesarkan seorg ANAK. I'm single parents, I lah ibu, I lah bapa kepada seorang remaja lelaki 14 tahun. I dah divorce since my son umur 6 years.

Bayangkan waktu tu anak I baru nk mulakan persekolahan rendah. 1st soalan dia bile jejak kan kaki di pintu pagar sekolah,

'Ibu, kenapa semue org dtg dengan parents die, tapi Aiman dtg dgn ibu jer, kenapa ayah tak dtg? (aper perasaan kite sbagai ibu bile seorg anak umur 7 tahun bertanya kan soalan itu, waktu tu I cume cakap, kejap lagi ayah dtg k) I kawin muda umur 20 tahun, terlalu awal kan. membesar kan anak tanpa bantuan dari seorang suami mmg sukar, adakala nyer I dah giveup, waktu di ceraikan 6 bulan hidup I terumbang ambing, maner I fikir nak besarkan anak, kerja, bayar bil... semue nyer....

Percaye atau tidak waktu I bergelar isteri, I tak pandai utk bayar 1 bil pon, tapi bile berlaku perpisahan semue terpaksa dilakukan tanpa bantuan.... I stay kat Kota Damansara, anak I waktu tu sekolah kat Taman Tun, setiap pagi I akan hantar die ke sekolah, lunch ambik die, belikan makanan, suap dlm kete kat tepi jln, balik rumah, siapkan die utk ke sekolah agama, hantar sek agama dan I pulak kena masuk opis, (bayangkan I terpaksa lakukan tu semue dlm masa 1 jam) petang dlm pukul 5.30 jemput die dari sekolah agama. Itulah rutin I setiap hari from Monday to Friday. Terlalu banyak dugaan yg I kena hadapi keseorangan tapi alhamdulilah berkat nasihat family, rakan sekerja, kawan2, I dpt besar kan anak I walaupon tanpa seorang yg bergelar suami.

Title sebagai JANDA @ ibu tungal sering di salah erti kan...... I penah diserang oleh isteri kepada rakan sekerja I sendiri, atas alasan cemburu... entah lahhhhhh, terlalu mudah manusia judge kan....
Membesarkan anak waktu kecik tidak terlalu sukar jika dibandingkan bile anak dah meningkat remaja, terlalu banyak yg perlu diberi perhatian..... apatah lagi dengan kehidupan yg semakin banyak dugaan dan cabaran nie.

Percaya atau tidak, dah 8 tahun berpisah, tak sampai 10x my ex husband dtg jenguk anak nyer.... I bukan benci lelaki tapi anak I terlalu mentah utk faham erti perpisahan ini.

I tak salah kan my ex, sbb die pon skg dah ader life die sendiri, dah ader 3 org puteri pon.... i doa kan die bahagia. sepanjang kami menjadik suam isteri , die terlalu baik sebagai ayah dan suami tapi jodoh semue di tangan tuhan.

Utk digelar sebagai amazing supermummy.... mungkin I tak layak. ada lagik yg lebih sempurna utk gelaran itu... setiap seorg manusia itu d jadik kan dgn kelebihan dan kekurangan yg tersendiri... dan setiap ibu adalah SUPER bagi family nyer...

Supermummy Finalist #6: Babah Mummy

1. When did you start blogging?
Saturday, October 22, 2005 -> http://farasey.blogspot.com
2008/02/29-> http://www.farasaila.com
Latest 2009 -> http://babah-mummy.blogspot.com

2. Who is your favourite blogger?
To be honest, i jarang membaca blog. Cuma i selalu setia membaca blog salah seorang kawan baik i sendiri iaitu Syud (http://ryuhada.blogspot.com)
Cuma sekarang ni (sejak dah jadi mummy), i sgt suka membaca blog-blog kaum ibu. Tiada yang 'spesifik'. As long as blog itu menceritakan tentang anak-anak, i akan suka membaca. Seronok membaca cerita n pengalaman membesarkan anak-anak.

3. Why you should be the very first Supermummy Amazing Blogger?
Hahaha.. Susah nak jawab ni.
Ok, camni la..
I patut jadi 'the very first Supermummy Amazing Blogger' kerana...hampir setiap perkembangan anak, ada diblog ini..

Titipan pengalaman membesarkan Adriana (dan akan diteruskan dengan anak-anak lain insyaallah) akan dicatat. Ia boleh ditafsirkan dengan pelbagai tafsiran.

Apa yang utama, blog ini adalah TOTALLY kisah I sebagai seorang mummy or kisah husband I sbg seorang babah (tapi dia blum lagi start post entry dia sbg babah, kemudian mungkin). Tiada kisah peribadi diri sendiri yg tidak melibatkan kami sebagai ibubapa.Semuanya mengenai anak.. tiada campur aduk kisah diri sendiri atau org lain.

Blog ini amat mudah. I pilih cara yang paling simple supaya pembaca mudah faham, penulisan tidak panjang lebar supaya tak boring membaca.

Tujuan sebenar blog ini adalah sebagai diari yang ditulis khas untuk anak-anak. Kelak mereka akan baca sendiri kisah 'supermummy' (and 'superbabah') membesarkan mereka. Pernah terfikir, mungkin I kembali awal kepada-Nya.. maka ini akan menjadi kenangan anak-anak sampai bila-bila.

Blog ini jugak khas utk i kongsi pengalaman dan tukar2 fikiran dengan parents lain. Sebab pengalaman cetek, so i perlu bimbingan. Alhamdulillah, setakat ini blog ini sangat banyak membantu.

Inilah bukti BERTULIS supaya dapat anak-anak boleh faham dengan jelas kenapa perlu kasih dan sayang pada ibubapa mereka, kenapa tidak boleh derhaka.. Dan percayalah, bila menulis i mula sedar kembali bagaimana susahnya 'super emak' membesarkan i dulu..

9 superstars:

|b|a|b|a|h|-|m|u|m|m|y| said...

yer..sgt setuju dengan Ina @ Mom Guess..

Semua ibu adalah SUPER bg family nyer..
& setiap insan tak sempurna..

Dan setiap insan lain dugaannya. Mungkin anda diduga begitu, tapi org lain diduga berlainan cara. Semua orang Allah duga utk membuktikan keimanan kita kepada-Nya.

Yang penting semua IBU sentiasa mahu terbaik utk anak2 dalam apa cara sekalipun.. As for me, SEMUA IBU ADALAH HEBAT. Tiada no.1 or no.2. Kita semua hebat!!

Selamat Hari Ibu semua..

precious innocent said...

amboi3x lyna, pakai alasan anak nampak? :P...

tsentuh hati nie bila baca profile ina@mom guess... sabar ye ina.... kalau x menang pun award nie, sesungguhnya semua ibu adalah supermummy in their own ways...

btw babah mummy, ngape x teruskan domain sdiri tu??

-mama emma-

Zanna_MamaBatrice said...

me sangat kagum dgn ina@mom guess....sgt kental, sgt sbar....
hope you win dear

Zanna_MamaBatrice said...

anak adalah sumber inspirasi buat mama yg ada blog....

|b|a|b|a|h|-|m|u|m|m|y| said...

to precious innocent...

i masih pakai domain tu.. i wat blogspot ni sbb nak asingkan kisah peribadi i ngan kisah i sebagai seorang mummy. so, the blogspot hanya utk kisah me as mummy or hubby as babah to our kid (or kids). ang domain sendiri tu utk kisah2 diri i yang tidah melibatkan dunia 'keibubapaan'

Pink Stilettos said...

i like Babah Mummy punya pic. so portraiture..

|b|a|b|a|h|-|m|u|m|m|y| said...

hehehe..
tq pink stilettos

Zanna_MamaBatrice said...

every mum is SUPERMUMMY
and
HAPPY MOTHER DAY TO ALL MUMMY

Sidratul Muntaha said...

salam
go ka ina, go!!!
ganbate!!
chayok!chayok!!
tak sesia ayu nominated akak!
wish you all the best!
mudah - mudahan akak menang!!
amin!!

 
blog template by suckmylolly.com : background image by Patrick Hennessey