Friday, May 15, 2009

Adakah saya hampir terlibat dalam gores dan menang dapur dan oven?

Hari tu saya berjalan dengan cepat sekali di Giant Mall Kelana Jaya sebab nak beli Vitagen untuk Husayn Zharief. Tiba-tiba sebelum sempat sampai area Vitagen ada lah pulak sorang minah ni cakap kat saya "Kak..akak dah dapat dah beg percuma ni?" Saya cakap belum. Lepas tu dia suruh saya duduk dulu. Saya kata saya nak cepat ni. Entah mood ada apa datang hari tu saya pun layankan je. Sebenarnya dia nak promote product.

Mula-mula dia suruh saya isi form dulu. Sebab fikir nak dapat beg saya pun dengan jujurnya isi je lah. Saya ingat lepas isi form tu boleh dapat beg dan cabut. Tapi dia nak suruh pulak dengar cerita produk dia. Produk dia ni Arezzo. Saya mengakulah tak pernah dengar tapi ni ha dua produk yang dia promote:

Ya..dapur dan microwave oven. Dapur tu macam dapur elektrik lah. Rupanya cantik juga dan sungguh sleek design dan kalau pegang atas dia tak panas pun walaupun masa tu tengah masak air ke apa. Microwave tu pulak boleh masuk polistrene tanpa cair pun polistrene tu. Hebat tu hebatlah tapi harganya lagi hebatkan. Lepas tu saya dapat ada satu kad ni konon2 kalau saya beli dapur ni dengan harga RM2k++ boleh dapat free oven di atas.

Yang saya pelik konon-konon promoter ni tak tau la. Siap buat ayat power "ya allah kak..serius kita orang tak tau ada buy 1 free 1 ni.." dan suruh saya cakap dengan bos dia kat telefon pulak. Masa ni saya dah tak sabar nak chow je dah ni. Lepas tu boleh pulak sorang lagi promoter tu nak mintak tengok kredit kad. Isk. Ha kalau dah sampai mintak tengok kredit kad ni saya apa lagi angkat kaki je lah. See you later alligator!

Tapi saya tertanya tanya jugak, ada tak siapa2 yang anda kenal pernah beli promosi macam ni? Boleh percaya ke? Macam mana dia boleh kasi oven yang harganya macam dapur tu free pulak? Musykil lah saya. Dan hebat sangat ke dapur tu pun? Baik guna dapur biasa je, jimat pun jimat. Kehkeh.

ps:hari ni last day voting supermummy amazing blogger award. good luck!



21 superstars:

Nurhayati said...

jangan percaya semua ni.. semua taktik nak tipukan org.. dlm dunia takde org nak bagi free suka suki.. =)

honeylanz said...

has selalu jln laju2 if ada promote cam tu dtg dekat!!

tp microwave oven tu cantik n menarik ah..

pizli_mw said...

Kepada intan dan semua.. Sila baca ni kalau masih tak tau Taktik ni dah digunakan sejak zaman 2000 lagi..

Dia akan buat terkejut konon²nya kita dapat hadiah besar.. tanya betul ke kita takde family member dgn company tu.. Lepas tu dia suruh cakap dengan boss dia and boss dia akan soal konon2nya kita ni pakat dengan promoter dia etc... Semua ini taktik lapuk...

Lepas ni kalau terkena macam ni.. letak tangan depan muka dia, tunjuk middle finger cakap.. taktik ni dah lapukla cik.. tukarla taktik lain.. Lepas tu blah...

Intan, mana ada orang nak bagi benda free.. Kecuali kau je bagi benda free, itupun thru blog... Kalau kau offer kat Giant orang cakap taknak..

Ummi Hanie said...

kak intan , Hanie dah dan hubby dah kene bende ni sekitar taon 2003@2004 gitu mase dok kat Puchong ...ekceli , dah 2,3 kali kami kena tp entahla knape nk beli jugak ..haha

criter pasal yg Puchong tu , kami mmg menang 2 benda (ekceli 6 benda) hasil gores dan menang , sejibik dapur dan microwave oven mcm kak Intan tunjuk tu , cume jenama jer lain ... mule2 hubby yg gores , dpt ler sikit , then Hanie gores kali ke-2 , dpt semua brg dlm pakej yg dia tunjuk tu !

kesimpulannya , mmg rabak la dlm 3k tp dapur elektrik + microwave oven + set periuk + termos air semuanya masih elok sampai skrg . Alhmdulillah laa... just vacuum cleaner jer kitorang x puas ati , besar je gedabak tp sedutnyer hampehh .. lagi satu , kamera ala2 polaroid tu kami x try2 lagi sampai la ni . ade tersimpan di atas almari . haha ...

zh-ena said...

ena klu jumpa promoter jual2 ngan promote bg brg free ena terus cabut jea..mls nak layan..dr kata nak bagi brg free dh melarat2 ke benda lain plak

Zana S said...

experience yg sama pada saya kat mydin mall, subang.

yg bengap nyer saya masa tu hubby ckp JGN. tapi setan2 betul muka bebudak salesmen tuh sampai terrrrrrrr tekan gak cc. tapi saya cancel everything. sudahnya!! cc takleh nak pakai hampir 2 minggu sbb diorg tak cancelkan transaction tu ngan bank. boleh??? saja nak mendajalkan org jek. mmg kena sumpah je la kan. rasanya diorg ingat muka nie sampai bebila kot.. sbb lelepas tu takde plak nak stop me kat kaunter diorg. lagipun terjerit arituh sbb tension asik kena peressure. dah la anak melalak. heh!

takleh pecaya semua nie. apa yg u kena sebijik jadi kat saya masa tu. buat2 terkejut bagai. heh!

precious innocent said...

mana ade benda free la nie.. kench pun kene byq ye...

contest2 kat blog pun, walaupun free. totap ada tncnye... huhu...

i kalau ada benda2 offer nie, i buat jln laju2.. tp mmg xdak lak promoter memana nak stop i.. rasanya muka i nie ada potensi stok2 org xtak duit kot... hehe

-mama emma-

Zuhaini said...

hehe.. arezoo ni kat Carrefour wangsa maju pun ada.. aritu dia nak offer kat mak saya, mak saya kata tak nak. dia kata dengar kejap je, ada hadiah free. mak saya dgr jap je, dlm 5 minit. lpas tu seperti yg dijanjikan, dia bagi lah hadiah free nya : sun shade dan satu mug.

sekian. haha :)

(nasib baik dia bagi free, kalau tak, sure mak saya ngamuk!) :)

yatie chomeyl said...

haish memang geram bila diorang wat2 x tahu tu..rasa nak luku2 je dahi diorang heheheh

dulu2 masa jalan2 shopping dengan arwah ma, mesti diorang nak sibuk2 promote benda2 camni. ma pulak innocent je nak duduk dapat free gift tu...nanti saya mula lah sound direct depan orang2 jual tu "tak yah caya, jom balik" sambil tarik tangan ma...ternganga diorang wakakakka *kejamnya daku*

nURmALa mAZLan said...

jgn caya la kak..tipu tu..kita ada pengalaman dah..pengalaman ditipu.. yg kena tipu tu pasal komputer ..tapi 2nd time ada org nak promote pulak jgn harap kita nak caya lagi

niza said...

akak rajin gak la melayan..klu sy kak...xper2....trima kasih...blah jek...x kawser nak dgr2...hehehe...

tp sian gak dorg kan...dah keje dorg gitu...tp jgnla pilih keje yg 'menipu' org!!!wat2 berlakon konon...

kakyong said...

kakyong kalo terserempak dgn org2 nak promo brg ni, daku dgn kejam nyer "sori lah tak minat". jgn harap nak dilayan & dlm hati sentiasa beringat2 jgn lah daku terkena...
sbb kwn penah kena, dia kata mcm kena pukau pulak.. sampai dah slide kad, org tu amik RM3k..
baru2 ni mak sedara plak terkena, siap daku rumah daku nak pinjam RM1k.. daku selamba jer ckp 'ntah2 ni tipu ni..' yer lah org tua mana nak kalah kan.. tp pastu tak tahu lah apa jadi...

dulu masa memula kawin, che abe ku rajin la melayan kalo ade org dtg rumah promo brg.. daku ni plak pesen nak halo jer org tu.. lagipun brg2 tu kita tak perlu pun...

Mama Mia said...

I smell a scam.Biasanya perkara yg too good to be true mcm ni, memang tipu. Kalau saya, awal-awal lagi suda angkat kaki...:)

moMmY miMiL said...

huh!
i pn penah terkena..
kt Mydin Subang..
mmg giler gak mula2 tu..
sape yg tak xcited tgk benda2 camtu especially moms cam kite nih..

bayar gak rm50 for deposit..
kebetulan x bwk kredit kad and cash..
tp nasib baik jugak..
balik umah kena 'basuh' ngan my hubby..huhu..sedey2..
senang btol i ni tertipu katanya..

Zanna_MamaBatrice said...

zana mmg x pernah layan kes2 macam nie intan
awal2 ckp no no no...ngekor ler smapai mana pun.....malas nak layan...
yelah, byk sgt kes kena tipu
yg tak tahan tu....siap buat muka terkejut tu.....pandai tul diaorg berlakon erk

Signorina Syima said...

owh... mujur kak pandai kan?? itu taktik semata2... dh byk kes sebegini cuma pengguna tak aware..

kak... kerap ke budak2 tu buat keje di situ?? sy syorkan akak buat laporan di e-aduan.kpdnhep.gov.my

sy mmg suka tangkap orang2 sebegini...

sararisa said...

salam...first time masuk sini... tertarik ngan entry ni..
jgn percaya ler sangat...sbb dapur n microwave tu sebijik mak mertua sara beli...tektik tu sama la...wat2 terkejut,siap call supervisor ke apa tah..(sara tak dekat tempat kejadian...huhuhu) cakap ada org dapat buy 1 free 1... so mak mertua sara ni dengan percaya (siap bangga cerita kat kita org konon2nya tu hari hari bertuah dia..)

hasilnya...dapur tu pakai tak sampai setahun dah rosak...n microwave tu baru bulan lepas rosak...maknanya pakai lebih kurang 2 tahun...huhuhuu tak berbaloi langsung!!

kalaula kitaorg ada masa tu...mmg takdenya nak bagi dia beli....!!

l i e y n said...

saya pun pernah kena ngan diaorang ni! brand yg sama! M.O sama,siap suh cakap ngan bos dia....sangat BS! kenapalah nak kena menipu???? diaorang sume orang boleh terpedaya ke?? aku mmg tak berani nak beli apa2 without hubby's consent! mati aku!!!

Liyana said...

aiyoo intan...itu sume sungguhla BS hahaha...sorila kalau bahasa kasar...sakit ati tgk diorg ni menyusahkan org,pastu takde sape nk tangkap plak tu...

Ummi Hanie said...

Saya lagi . . hehe

baru kelmarin ade org pomot lg bende2 ni tp sy dgn penuh yakin kate dah ade semua bende tu , btoila x tipu kann !

then..sy terus brlalu dgn secawan mug percuma...

PEMBARIS_PATAH said...

akak gak yang bijak...saya terkena..tapi lepas terbaca blog akak..saya terus bincang ngan diorang..tapi, diorang taknak layan saya gi tribunal pengguna...n arezzo sanggup bayar balik sbb taknak gi court pengguna..siapa yang tak tahu macamana cara nya selepas tertipu..boleh kontek saya..FOC..
http://arezzo-products.blogspot.com/

 
blog template by suckmylolly.com : background image by Patrick Hennessey