Friday, April 24, 2009

Goodnight, always, to all that's pure that's in your heart

"Farewell And Goodnight"

Goodnight, to every little hour that you sleep tite
May it hold you through the winter of a long night
And keep you from the loneliness of yourself
Heart strung is your heart frayed and empty
Cause it's hard luck, when no one understands your love
It's unsung, and I say
Goodnight, my love, to every hour in every day
Goodnight, always, to all thats pure that's in your heart

Goodnight, may your dreams be so happy and your
Head lite with the wishes of a sandman and a night light
Be careful not to let the bedbugs sleep tight nestled in your covers
The sun shines but I don't
A silver rain will wash away
And you can't tell, it's just as well
Goodnight, my love, to every hour in every day
Goodnight, always, to all that's pure that's in your heart

Apabila Mohammed Husayn Zharief tidur pada setiap malam saya akan teringatkan lagu Smashing Pumpkins iaitu Farewell and Goodnight. Walaupun Smashing Pumpkins adalah sebuah band hebat yang kelihatan ganas, tapi lagu Farewell and Goodnight adalah seperti lullaby yang menenangkan. Tapi nampaknya Husayn adalah lebih ganas kerana dia suka tidur di dalam buai sambil memeluk lori yang panjangnya seperti dirinya. Bila sesiapa cuba mengeluarkan lori tersebut dari buai ketika dia tidur dia akan tersedar dan menangis. Begitulah betapa sayangnya dia kepada lori panjang. Pernahkah anda memerhatikan muka anak anda bila tidur? Memang sangat tenang dan saya yang sangat sentimental orangnya pernah sekali menangis apabila melihat Husayn Zharief tidur, dan saya berkata kepada diri sendiri "alangkah besarnya anugerah Allah ini kepada saya" ataupun "macam tak percaya sudah ada anak". Dan percaya atau tidak, bau leher Husayn Zharief yang sangat masam apabila berpeluh ataupun bila bangun dari tidur adalah bau yang paling saya sukai lebih dari apa-apa minyak wangi di dunia. Serius macam bau bantal busuk yang sungguh addictive!

Mesej saya di hari Jumaat ini adalah sayangilah anak anda dan apabila rasa nak marah dia sebab dia sibuk nak suruh anda bermain bersama dia setelah anda sangat penat apabila balik kerja (lepas tu kena drive dan mengharung masalah lalulintas pula!), sila tarik nafas dan tenunglah muka anak anda dalam-dalam dan layan je lah.
Ok, sebenarnye ini adalah peringatan untuk saya :)
Sebab nanti bila anda dah tua dan memerlukan dia pula, insya Allah dia akan layan karenah anda dengan senang hati sebab masa dia kecil anda rajin bermain permainan lori ataupun membuatkan playdoh berbentuk gajah atau lori untuk dia.

Sekian tazkirah Jumaat. Selamat hari minggu (dan tak sabar nak sambut hari Pekerja minggu depan! Haha)








24 superstars:

Jasfyra said...

betul tu.bau masam anak2 yg baru bangun tido adalah sangat wangi bg kita ibu2 ni kan..teringat2 je..cam candu lak..hehehee

owh, peluk lori...so sweet

l i e y n said...

bau le bucuk macam mana pun yang tu le dicium berkali-kali....

kelakar le plak tgk husayn tido peluk lori....

Hanz said...

Tak tahan bila dapat cium anak sendiri..mesti berulang-ulang kali macam iklan bateri energizer..

insaf..sebab saya ni antara ibu2 yg kadang2 buat dono kat anak2 bila dah melepek kepenatan...penat wo...

azzamoro said...

sanagt betul dengan ape yg u tulis.

saya samapi sekarang rasa macam tak percaya dah ada anak. dan dia menjadi sesuatu yang paling saya sayang melebihi diri saya sendiri.

macam tu agaknya yang mak saya rasa dengan saya.

syukur kepada Allah.

zh-ena said...

panjang nyer lori tu..siap bwk tido lagi..

betul tu bau ank ada lah bau terbaik di dunia..

yOkOyOpOyO said...

ya allah sama panjang lori tuh ngan si kecik tuh.. hehehehe.. comel laa.. x penah la saya jumpe budak bawak tido cam tuh.. kiut!

Diyanazman said...

hahaha! cute!
my 15mo son sleeps with cat busuk, or books... sometimes it really does look like he is reading with his eyes closed. hehe

Liyana said...

aku pun sgt tenang bila anak2ku tido....hahaha...bila suday bangun itu 2 bradik mcm ribut...

Liyana said...

skang aku tgh induksi...jd lg la teringat...by the way aritu aku ken public speaking dan aku telah mempromos blog ko ke satu kelasku...hahaha...makin ramaila follower mu

~mamazahra~ said...

betul tu...
bile kite jauh dr anak kite..cam kuar otstesen, bau masyam tu lah yg paling dirindui...huhuhu =P

AyuArjuna BiGoshh said...

bau masam anak adalah bau yang terhebat n susah diperolehi dari mana-mana bauan yang terdapat di rangkaian wangian tempatan mahupun antarabangsa..

ku suka bau anakku dari lakiku...haha

Jade said...

hehe... setuju...

peringatan juga untuk diri saya yg garang ini :P

owh..masih tido buai lagi?? same le ngan airin :P

lili11 said...

Hu hu huuu ... sedih lak n3 nih! Hu hu huuuu .... Sama2 lah kita ingat mengingatkan yer!

mummy_adam said...

cute nyer Husayn tido ngan lori tu.. i pun suka tgk muka dam masa dia tido.. besar nyer anugerah nie.. Alhamdulillah..

Mama-Miya a.k.a "Jedi Hopeful" said...

sakan tido dgn lori, is that a new toy? miya time memula dapat lilia (itu nama dia bg kat cuddle toy dia), mmg kehulu kehilir dgn lilia..tido peluk lilia.

mama zharfan said...

menjadi seorg ibu adalah salah satu anugerah terindah dlm hidup..

Zuhaini said...

hehe.. cute nya tidur dengan lori! :)

yatie chomeyl said...

lori tu mcm bntl peluk plak di buatnya hik3x..maklumlah baby boy

Zanna_MamaBatrice said...

yes.....agreed sungguh dgn statemen u tu
bila tatap wajah anak yg sedang tido
mmg rasa sgt tenang
rasa sgt nyaman
dan rasa betapa agungnya anugerah allah yg di kurniakan pada kita

dan bau masam
adalah terapi yg sangat berkesan
lagi masam lagi wangi baunyer pada kita

mummy_ayu said...

yes....i love the smell of them walaupun bucuk macam peluh. sekarang i tau, bukan is orang je yang cam tu..macam pelik je memula, now tidak pelik lagi...SUBHANALLAH..anugerah yang tak terhingga dari Tuhan. Walaupun selalu nye penat nak layan karenah diaorang kan...still layancoz sayyyaaanggg sangat kat diaorang!!!

Nurhayati said...

Zara nye bau wangi pundah berkurangan.. rindu pada bau ituuu huhuhuhuhu.. pasni Husayn takyah tido atas buai lagi yerk.. dah besar dah ;)

precious innocent said...

masa ryan kecik2 dulu, i mean time baby, i cukup suka snap gambar dia tido... mcm heaven je... kekadang tu rasa mcm nak join je masuk buai tu...

tp kes husayn nie, mmg i salute lah.. sayang sungguh dia kat train dia tu...

-mama emma-

Liyana said...

after 2 week induksi...tak sabar nak balik tgk anak..

Zanna_MamaBatrice said...

nyenyaknye husyan tido ngan lori dia dlm buaian tu

 
blog template by suckmylolly.com : background image by Patrick Hennessey