Thursday, February 12, 2009

The 4th year


I like reciting the Quran or Yaasin after I did my Subuh prayers because Husayn will be sleeping soundly and everything seem so quiet and calming. I was reciting Yaasin when I flipped over the page and saw this:

Then I saw the date - 11 February 2005.

So I guess yesterday marked the 4th year. The above named Allahyarhamah were my friend's-we call her Intot's sisters. 4 years ago they were on their way back from Kota Bharu when they were involved in a car accident in Grik. Intot somehow escaped the accident because she was in another car driven by her father. I don't know her sisters very well, but I did meet them a few times. And Intot and her sisters are a really close knit family and I saw them a lot during my university years.

To think that we grief even if a single death happens in our family, but 4 deaths at the same time? That was really devastating. I remember visiting Intot's house in Sitiawan and watching her mother's crying during the tahlil and it was so hard to restrain from crying myself. But then I always admire Intot and her family during that trying times.

I also found a sort of letter that I addressed to this friend of mine during her birthday back in 2005 in my previous blog:

Intot,

Hari ni birthday kau kan? Selamat hari jadi ya. Aku baru lepas baca blog kau dan masa aku baca ayat2 kau aku sedih sangat sampai air mata aku mengalir. Dulu masa kat mmu aku ingat lagi kalau kita keluar jalan2 mesti aku ropol dengan ajeling nak jaga kau sebab kau selalu blur dan hilang dalam orang ramai tu. Kalau nak keluar pegi jalan2 masa alpha dulu kereta kancil ACS kau tu jugak yang kita orang naik. Walaupun kau ni blur dan selalu jugak memandu dalam keadaan merbahaya dulu, tapi kau ni kreatif sebab aku dulu selalu tengok kerja design kau cantik dan menarik. Aku ingat lagi aku, ropol dengan ajeling pegi rumah kau masa kita belaja photography dulu untuk shooting, tapi tengok2 semua satu roll yang kita ambik tak jadi sebab salah masukkan filem. Oh kau ingat tak masa hari rehearsal untuk convo masa kat melaka tu? Masa balik dari rehearsal tu kau dengan arwah hani tumpangkan aku, hantar aku balik hotel, tapi sebelum tu kita sesat2 kat melaka tu cari hotel kau. Dulu aku selalu rasa kau ni blur, tapi hari ni sebenarnya aku baru sedar kaulah antara orang yang paling tabah pernah aku jumpa. Aku tak boleh bayangkan macam mana kau boleh get through dugaan hidup yang sangat hebat tu..sebab aku rasa kalau aku, mesti aku break down dan tak taula...Semoga kau dan keluarga kau akan sentiasa tabah dan semogak au dgn keluarga kau akan selamat sampai ke tanah suci untuk tunaikan umrah dan selamat balik ke malaysia jugak. Jaga diri baik baik ya!


Please sedekah your Al Fatihah to Allahyarhamah Intan Mazwin, Intan Maszmin, Intan Syafarin Hanni and Intan Syafinasz. They were so young and they had their bright futures laid ahead of them, but I guess Allah loves them more.

Me and Intot at Kota Bharu airport 2 months before the accident

9 superstars:

Ida said...

Al-Fatihah...semoga rohnya dicucuri rahmat serta ditempatkan bersama-sama org beriman...

Elok baca surah Yassin after subuh sbb byk kel;ebihan dan hikmahnya yg ramai tak tahu...antaranya dpt memudahkan perjalanan hidup kita pada hr tersebut, dpt menyelesaikan masalah yg mendatang, murah rezeki serta terlindung drpd perbuatan khinat dan dengki...dan byk lagi yg I sendiri pun tak ingat....

apa2 pun teruskan ya...

Dee said...

Al-Fatihah..semoga roh mereka dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama-sama org yg beriman..amin..

ZH - Ena said...

al-fatihah..semoga makin tabah harungi kehidupan..

aznitaz said...

intan, sedih dgr citer ur friend. rasa mcm penah baca ttg kejadian ni kat paper. if im not mistaken laa. btw, Al Fatihah, semoga keluarga arwah tetap n selalu tabah menghadapinya.
bila becakap soal kematian ni mmg menakutkan..me myself x penah lg rasa kehilangan org tedekat. x tau lah besedia tak utk hadapi smua itu.

AyuArjuna BiGoshh said...

...very touching....kadang2 kita tak pernah menyangka kejadian seperti itu berlaku pada kita....semoga roh mereka dicucuri rahmat..

bOnda said...

a ah, macam pernah terbaca juga kes ni kt paper dulu..Allah lebih menyanyangi mereka..

zamdee said...

kamu pun kawan Hafiz juge yer, kecik jer dunia nie..

perasaan bercampur baur pulak baca entry nie.. kalau date 11/2 nie, mmg kena jaga2.. Intot mmg lebih cepat sedey dr hari biasa.. kadang2, time tido, tetiba jer nangis sbb mimpi akak2 & adik2 nyer dah pergi.. erm, alamak, tetiba bergenang plak air mata nie, haih..

tp bab blur tuh, mmg setuju, hehe.. pelupa pun yer juga.. so, saya wajib menjaga dia lebih hangat daripada biasa, ahaks..

ok, nanti wat makan2 lagi, jgn lupa jemput yer, eeeee :D

Zanna_MamaBatrice said...

semoga allah mencucuri rahmat ke atas roh mereka...al-fatihah

Zanna_MamaBatrice said...

alfatihah

 
blog template by suckmylolly.com : background image by Patrick Hennessey