Friday, October 10, 2008

Read my tudung story and win a tudung dubai!

I was blog hopping to one of my favourite blog by viruspadu the other day and she has started to wear the tudung! Looking at her with tudung reminded me of myself when I first started wearing it. Wearing tudung is one of the biggest step I have taken in my life. It's not like the tudung is something alien that I have never wear before. In fact I have started wearing tudung when I was in Standard 2, at 8 years old. But at the time, when I went to school I always felt that the girls in my class were pretty in their pinafore while I always have this nagging feeling; why did my parents ask me to wear this plain white 'tudung' which always make me look messy at the end of the day, with it being white and all. During all my years in primary school, I have always been wearing my tudung to school, but outside school or during the sports or curricular activities, I always let my hair freely without any cover.

Even when the whole family moved to Kelantan, a state which is also known as 'Serambi Mekah' I never really wore my tudung outside school. I remember growing up watching my mother with her tudung, sometimes the plain, flowery rectangular ones. When she went to teach at school, she wore her 'tudung labuh' the plain big hijab which I usually relates to 'ustazah'. Until now, my mother will cover her head even when she wants to pick the dry clothes outside the house.

At 16 years old, I always found myself at the receving end of my mother's frustration wrath because I was simply too hard headed and I refused to wear tudung outside school. Worse, when she became angry with me, I will yell back at her and once I even punched the glass of my cupboard because I was so frustrated at my mother. Those teenage angst are hard to forget but I am really thankful because thanks to my mother's yelling I turn out okay, and my rebellious streak were all leashed out in cranking up the volumes of all those Korn albums that I bought. Going to the school prom without my mother's knowledge and wearing something skimpy without my mother's knowledge was probably the peak of it all. Amazingly, until now she does not have any idea that I have attended the prom.

Fast forward to May 1999, I was offered to study at a nearby private university. I came to the orientation in baju kurung and with my hair runs out freely. Before that I have decided that this time in my upcoming university years, I am going to be what I really am. No more hiding behind those hideous tudung, I thought. I can do whatever I desire and wear my hair any fashion I like.

But fate has another plan for me.

During orientation, all female Muslim student were required to wear tudung. Reluctantly, I wore the tudung, thinking at the end of the orientation I still can take off my tudung. On the last day of the orientation, most of the students went without their tudung, just like they originally came. To my amazement, when it was time to take off my tudung, I suddenly had this reluctant feeling. I felt that I am actually at ease with my tudung and I will feel naked without it.

And so begins a new journey with my tudung which alhamdulillah, I have continue to wear it until today.

Me in tudung lilit

And my favourite tudung dubai!

I used to cover only my head when I wore tudung, but now I have begin to wear my tudung not only to cover my head, but also my chest. My decision to wear tudung during my uni days, have created various comments from friends and family alike. Some were shocked, some were disappointed and my mother of course were delighted.

To me it has been a long and wonderful journey with my beloved tudung. With various choices of tudung and lots and lots of fashion on how to wear your tudung, I think you will look prettier if you don a tudung.

And so I am organising a contest today!

Just leave a comment here related to tudung, and really it does not matter whether you are wearing one or not. You just need to mention tudung in your comment (I mean the real tudung or headscarf ya, not tudung periuk or tudung saji and such! haha).

The best comment will win a brand new Tudung Dubai which was bought in Dubai!

Contest end this Monday, 13th October at 6pm and best of all you can send as many entries as you like!

Good luck!

p/s: I am shamelessly begging you lovely people to vote for me in here! Thank you in advance!



47 superstars:

fadillah said...

I wore tudung bawal exclusive - bought at Arked Pesona Jalan TAR for my hari raya and it turn out well. cukup labuh and senang dibentuk. :P
btw, nice entry ya..

~Eila @ Along~ said...

hi supermummy..salam kenal dr eila..eila seriously pakai tudung bila ade pembedahan kecil kat leher..mase tu 2nd sem kat U..memula just nak cover je..lama2 bila dah pakai..rase serasi plak..lagipun pakai tudung ni boleh mencegah kite dr dpt jangkitan kutu..dan kalo p toilet pun..setan tak dok atas kepala kan..hehe..skang ni mmg tak boleh tinggal bertudung..kalo tak pakai..rase diri ni 'bogel' dan bersalah sgt2...kalo dulu org ingat bertudung tak boleh berfesyen..tp rasenya skang ni dgn bertudungla bermacam2 gaya boleh dibuatkan...bukan ke islam itu indah? dgn menutup aurat pun still lagi nampak seksi di mata org lain kan...bertudung ni bukan je nampak ayu..malah lebih dihormati..kerana penampilan melambangkan keperibadian...

DYLA said...

Bercerita tentang tudung,
sy teringat minggu orientasi semasa sy masuk ke SMT Klang thn 1997.

Pelajar2 perempuan DISURUH pakai tudung ikat belakang (nampak leher). Waktu tu, kami pakat2 NYAMPAH btul ngan senior sbb suh pakai tudung gaya tu. Yelah, masa tu gaya tudung ikat belakang ni kami anggap macam MAKCIK JOYAH zaman dolu2...

Tapi saper sangka, tudung ikat blakang kepala sekrg dah jadi trend & ikutan ramai!!tgk sajer penyanyi Bienda, pelakon Shiela Rusli...Cantik & glamor lg...pak kal la btk muka sy bulat & tembam.. tak dpt la sy bergaya tudung mcm ni...hehehe...nmpak mcm bulan mengambang pulak kang.

so, ini la kisah tudung sy!!

yayan said...

Hye.. Sya mula pakai tudung masa darjah 4. Tapi on off tak lekat sangat.. pasal budak2 lagi.. Masa kat tempat belajar, disiplinnya macam sekolah agama.. but saya masih lagi tak pakai tudung di luar...Begitu juga stelah berkerja.. on and off gak.. Sekarang, bergantung pada tempat yang nak dituju.. Kalau setakat dok dalam kereta dan masuk rumah, sya tak pakai tudung pun.. Apepun sebenarnya tak betul mcm tu.. Sekrang dah ade macm2 jenis tudung yang mudah dipakai.. Jadi, saya cuba gaklah tak tinggalkan tudung sebelum keluar rumah...

mummy Darin said...

Hi Super Mummy,
Kisah saya bertudung dr zaman sekolah menengah hanyalah pada hari Jummat sebab asrama kami perempuan Islan wajib paki tudung masa har jumaat and pada Minggu Penghayatan Islam..

Masuk Matrikulasi, we all wajib pakai tudung, tp bila balik kg tak pakai pun.. sampailah UNI pun x pakai and sampailah keje.. dapat plak tawaran pegi oversea coz masa tu US ada problem nak hantar org yg pakai tudung..

sampai kahwin pun x pakai jugak... tp hhmm susah rupanya jadik org x bertudung, sebab malukan bila nak solat kat Masjid, kepala bogel.. so kena bawak selendang sepanjang masa yg org mmg tau awak tu x bertudung..

Akhirnya.. suami sampaikan hasrat nak saya bertudung sebelum lahir anak pertama.. and masa Hari Raya Aidiladha 2006, baru saya muka bertudung penuh.. satu penghijrahan.. kata suami saya... Alhamdulillah sampai skang kekal bertudung and selalu je shopping nak beli tudung.. sebab tu je aset wanita muslim kak kan.. takde handbag atau kasut baru takpe, janji tetap bertudung..

bOnda said...

dear supermummy,

as fOr me, bOnda start pakai tudung sejak dari bangku sekolah sampai sekarang..macam2 fesyen kecuali fesyen ikat belakang macam dOlu2 Or ikat bawah dagu dengan reben super besar tu Or fesyen munge a.k.a pesen bienda tu Okkk..satu jer kenangan yang takleh lupa sampai skrg, kes ni:

dulu masa bOnda fOrm 1, bOnda traveling alOne ke Sabah sebab family bOnda lived there On that time..masa 1st time masuk kabin tu, ada la sOrang stewardess tu call me makcik! geram betul dan bOnda hafal nama dia..Oleh sebab tiap-tiap tahun bOnda travel sO ada jugak la terserempak dengan dia 2-3 kali..masih tak berubah dan still panggil bOnda makcik Or akak (huhuhu..gaya tua sgt ke bOnda?) sampai la ada sekali tu bOnda ikut kawan bOnda pergi kenduri saudara dia, secara kebetulan bOnda terserempak dengan minah tu tadi..dah bertudung plak dia..masa tu bOnda tanya dia, taknak panggil saya makcik lagi ker?huhuhu..nOw she's wOre tudung after married dan tak keje lagi dah..ini sahaja kisah bOnda tentang tudung..

agak-agak leh dapat hadiah tak ni?muahahahaaa..

psstt..bOnda taknak dedahkan nama dia Ok tapi nama dia classic sangat2 and sO nice!

Cujie said...

Salam Lebaran buat supermummy,

Suzi pula start pakai tudung bila arwah abah belikan dan minta suzi pakai tudung. Masa tu nak masuk poli... dan kebetulan politeknik mewajibkan pakai tudung. Dari situ, mula kumpul koleksi tudung. First sekali beli tudung bawal warne kuning air dan warna krim, kirim beli dari kawan yang balik kelantan harga RM30 sehelai. Masa tu paling mahal rasanya...

sekarang ni dah boleh dah pakai tudung lilit macam supermummy tu beli dari carrefour je RM50. Macam suami saya cakap... saya lebih cantik kalau bertudung... hehe. Saya rasa pujian itu satu cara untuk saya sentiasa memakai tudung kalau keluar rumah. Alhamdulillah bila sudah berkahwin ni memang saya sentiasa bertudung walau ke kedai sekalipun.

mrs hafiz said...

my tudung story :)

semua org cantik bila menampakkan mahkotanya.. sebab tu wanita Islam diwajibkan bertudung, memakai hijab sebagai pelindung untuk dirinya daripada ...yknow who...

saya punyalah liat bila abah suruh pakai tudung.. abah siap cakap, kalau tak pakai tudung jgn ikut abah keluar jalan. uwaaaa... masa tu nangis gila babeng, me amik tudung kecik (scarf) lilit paler pastu masuk kete balik.. sungguh mengada walaupun masa tu dah umur 18 thn. baik tak payah pakai tudung kann???

bersekolah, bercampur dgn budak2 yg kebanyakan nye tak bertudung mmbuatkan saya terikut trend ms kini. nak "free hair" nak nampak moden, nak bergaya.. letih abah saya nak mendidik saya tau..

tp skrg saya cuba untuk menjadi anak, isteri dan ibu yang baik. mungkin memakai tudung itu satu langkah yg baik untuk sentiasa beringat kpd perintah Allah. jaga tatatertib sebagai umat Islam, menjadikan trend / budaya Islam sesuatu yg "IN", dan tidak mencemarkan nama baik wanita2 yg bertudung. (dah bertudung tu, pandai2 la jaga perangai kan?)

saya slalu cakap pada hubby,
me : sayang, i cantik kan?
hubby : yup.
me : kalau tak pakai tudung cantik giler kan?
hubby : :)
me : kalau pakai tudung bila kuar, sayang sorang je tau betapa cantik isteri syg kan?
hubby : tau pun..

mmg tgk org yg tak pakai tudung saya jealous tau sebab derang dpt perhatian, kene puji, leh mengenakan baju camtu camni.. tp saya tau bila bertudung saya dipuji cantik, apatah lagi bila saya menampakkan rambut yg panjang mengurai ni.. :p
yg penting sentiasalah positive dan perasan cantik :) heheheheh

saya belum cuba memakai tudung dubai, mungkin ini peluang saya utk tampil ayu dgn trend tudung ini? :p

~Eila @ Along~ said...

supermummy...
lepas kawen eila lebih serious pakai tudung..pernah kena tegur mase kuar malam tak pakai tudung tau! eila dah merajuk dah mase tu..lepas tu hubby cakap..eila nampak lebih cantik dgn bertudung..huhuhu..tak pernah puji pun sebelum2 ni ok...
skang ni kalo shopping tudung je..hubby terus bg greenlight walaupun die tau dah penuh satu laci lam almari tu dgn tudung..satu warna ade macam2 jenis tudung...itula kite kan..even dah ade warna yg tu..nak jugak beli lain..sebab pe tau? sebab tudung2 skang dah byk design yg cantik2...

b a r | n e said...

salam there,
me takde citer menarik sangat, but Alhamdulillah..me bukan pakai tudung sebab ikut kawan or trend, me pakai sbb me rasa perlunya aurat me ditutup. tak dinafikan la, masa belum baligh dulu me pakai time sekolah je, pastu time sekolah menengah pakai terus, tp still tak ikut syara', me tak pakai anak tudung, so kalau pakai tudung jarang still nampak rambut. skang ni me cuba ikut sepenuhnya, insya Allah.

precious innocent said...

huh.... nak kene browse ke 2nd page utk vote u.. nasib baik i nie baik hati... he he

anyway, cite pasal tudung nie... i obviously x btudung la kan... ada tu mmg ada la... tp ada la occasion, mcm p kenduri doa selamat ke.. i mmg akan cuba pakai tudung full ie tudung bawal... jarang i belasah selempang2 nie.. he he...

cuma i nak komen sikit je pasal org btudung nie... dulu i nie ala2 naive la... masa 1st time tau org btudung kat ofis, then after ofis hour trus free hair, i mcm blur... awat leh jadi mcm tu... bukan kene btudung trus ke... then baru la i tau yg btudung nie hanya trend.. mentaliti naive i nie masa i mula keje kat s.alam ie 2006 kot.. sungguh ku maha naive time tu...

then bila i tau time ofis je pakai tudung.. tp mlm enjoy nite life, i ala2 menyampah la pulak.... mcm dah mburukkan imej wanita muslimah la pulak... dah la pakai tudung ada timing, then p club pulak.. hadoi... sungguh spoil la....

tp towards nak masuk 30thn nie (he he, mcm la tua sgt), i rasa i dah leh terima hakikah kot yg ada org amik remeh pasal tudung, & ada yg betul2 serius btudung... hu hu...

ape la yg i mbebel nie... tp kalau mbebel nie menang hadiah best jugak kan.. :P

-mama emma-

i'm ソソ said...

hi supermummy
saya muallaf...chinese convert...dah 2 tahun saya convert...saya masih belum terbuka hati lagi nak pakai tudung...
suami tidak pernah memaksa saya pakai tudung tapi selalu cerita hukum orang yang tidak pakai tudung dan dosa seorang isteri, suami yang kena tanggung...
saya tahu, suatu hari pasti saya akan memakai tudung...Tapi untuk memastikan saya pakai tudung...dari sekarang saya dah mula mengenakan seluar panjang, naju lengan panjang sebagai permulaan untuk saya tutup aurat saya demi suami dan tuhan...saya kena practise dan biasanya dengan lengan panjang dan seluar panjang. saya tidak boleh merungut panas ataupun tidak selesa...
Sekiranya saya berjaya mengharunginya, hari memakai tudung tidak jauh lagi...
saya harap saya dapat pakai tudung dan tidak akan buka tudung lagi...amin

missrahahramlan said...

hi super mummy~

sebut pasal tudung ni~ mcm2 jenis tudung yg ader kat pasaran skrg ni~ be it a simple scarf which cost us rm5, to the one that cost hundreds of ringgit~ walau aper pun jenis tudung yg kite pakai, yg penting nilai bertudung tu bukan terletak pada harge tudung tu, tp niat kite pakai tudung tu kan~

as for me, i mule pakai tudung mase i kat skolah rendah lagikk, sbb mase tu i mmg tergerak hati nk pakai, tp that time pakai tudung mak je lah, mane2 yg nmpk cantikk, abis lah i rembat:P eheh then when entered year 6, i am the head prefect, so tetibe je i nak pakai tudung labuh~ ehehe, saje je sbnrnyer, takder niat menunjuk2 baik or whatever~ tp tudung labuh tu takder lah melekat smp skrg [once a while yeah i do wear it]~ now i pakai tudung mcm2 fashion lah~ plus more I am a future teacher~ so mase p skolah [time practical hari tu] mmg lah i suke kenakan mcm2 gaye tudung [i sanggup bangun awal pagi sbb nak pastikan i punye tudung in a good shape for work tau]~ and anak2 murid pun suke tanye mcm mane i pakai tudung~ so bukan je i dpt pahala pakai tudung, i jugak dpt share with the lil kids mcm mane nk nampak menarik walaupun kita bertudung! and surprisingly dah ramai anak2 murid i bertudung luar waktu sekolah [I am so HAPPY]

kalau tanye i lah aper jenis tudung yang i paling suke pakai, I would say tudung bawal kot, sbb senang nk gayekan, dan boleh kenakan mcm2 gaye yg menarik~ cume kena creative je lah~ but I do wear selendang quite often and also tudung munawarah.

finally, i rase pakai tudung ni kena ikhlas, tak boleh kena pakse2 sbb klu kena pakse tu kejap je lah kan tudung tu melekat kat kepale kite~ and ader jugak yg cakap harge tudung skrg ni mahal2 kan~ hah cube pikir, klu kite boleh spend ratus2 ribu2 kan baju and other things, takkan lah kat tudung tak boleh kan? eheh

okielah, thats all from me!

'cantik seorang muslimah itu bukan hanye pada paras rupe, tapi juga pada keperibadian yang mulia, dan pegangannya kepada tuntutan agama'

supermummy said...

dear all,

terima kasih sangat2 for all your lovely comments! saya memang sgt2 appreciate dan enjoy baca korang punya comments dan sanggup share pengalaman pasal tudung ni..apa2 pon keep all the entries coming! banyak masa lagi..hehe

saveme_zero said...

hai supermummy...salam perkenalan dr sue. Bercerita tentang tudung ni...buat sue teringat masa zaman sekolah. Dulu masa ke sekolah,sue pakai...then bila keluar sue tak pakai. Nak pulak masa tu asyik nak seronok jer. Lepas abis sekolah form 5, sue kejap bertudung..kejap tak..& one day..ayah sue bercakap pada sue. 'Kalau nak pakai tudung,jgn kepala je tutup. Hati pun mesti tutup...ingat tu'. Bila dengar ayah sue pesan macam tu..terus tak bermain2 hukum syarak..& until now sue masih memakai tudung & insya allah hati sue pun bertudung kerana allah..aminn.

Anasfadilah said...

tudung...hehhe

i remember once my brother tegur.tapi dia pesan kat my mum,so my mum pesan kat i

nasihat abang saya kepada saya,tapi dia sampaikan kat mama saya ialah:

"mama,cakap kat dila,jangan pakai tudung singkat nampak dada,kalau boleh suruh dia labuhkan sampai dada"

bila mama sampaikan pesanan dia pada saya,saya jadi kelu,tak sangka abang begitu mengambil berat soal penutupan aurat adik perempuan dia..

saya terharu.. T_T

azura -nazs- said...

first time being here. i found ur blog is impressive! (~ni bukan ayat bodek ye :P)

ok, let me just jot down my experince of wearing tudung, mana tau kot2 bleh menang tudung dubai tu kan :)

i wore tudung masa kat sekoleah rendah lagi. tp on and off bukak, sampai siap kene perli lagi ngan cikgu2.

masa sekolah menengah (an elite all-girls school at PJ), i decided not to wear tudung. rasa seronok sangat pakai the turqoise/blue school pinafore tu. lagi seronok masa naik form 2, dapat jadik pengawas..so i get to wear this blazer and vest yang cantik..n tak yah pakai tudung. during that time, ramai la junior2 yang 'minat' kat i..berebut2 nak jadik kan i pet sis (hahhaha). i have fans dari kaum melayu n chinese.

ok, tuhan tu kaya. dalam riak2 n bangga tu, in the middle of year 1994 (masa tu form 2 lagik), i got this eczema thing. it started from a wound at my heel n ntah mcm mana spread up to my kepala. my kulit kepala jadik berkeruping and luka which made my dad had to cut my long hair. dah rambut pendek tu rasa macam tak cantik, malu la plak nak gi skolah. so i wore tudung to cover it. bila i started pakai tudung, my 'fans' suma tak suka..diorang 'ran away'. sedihnya betul.

masa form 3, i kept on wearing tudung. tapi manuasia, biasala..bila dah senang, lupa diri balik. i pakai tudung kat sekolah jek, masa tuition petang kat KL, cabut balik tudung hehe. sampai my best fren's mum whom is pious tegur i, kenapa tak stick pakai tudung. tapi masa tu i buat bodo jek.

like u said, fate has another plan for us. form 4, i masuk boarding school kat kelantan... wajib pakai tudung. dari situ i mula2 pelan2 pakai tudung..this time with SINCERE heart. bila semester break, balik KL, alhamdulillah i started wore tudung. the thing is my parents never force me to wear tudung, as long as u decently dressed and tak sexy.

masa matriculation i pakai tudung labuh jap (coz ter'join' minah2 surau sana). bila masuk University, i kembali pakai tudung biasa coz i just realize...what really matters is ur sincerity, and islam itu mengamalkan kesederhanaan , where i understand from the phrases is ur tudung dooesn't have too be too labuh or singkat, just serderhana. wasatiah.

now i am happy wearing tudung, and i kdg2 suka pakai selendang yang lilit tu..selendang mortada.

n siapa kata bertudung tak bleh berfashion.

i think i look gud in tudung n still, i keep myself updated also with the latest fashion!

juelee said...

Salam kenalan supermummy...

Cete pasal tudung nie, saya sendiri tak sedar biler kesedaran tu tiba..

Masa sekolah rendah saya sekolah cina, jadik masa tuh saya pakai pinafore la.. Time sekolah agama pakai la tudung, pemakaian tudung ketika itu hanya mengikut peraturan sekolah... Ohhh sungguh keji saya ketika itewwww..

Time sekolah menengah, saya macam supermummy jugak la.. On and off tudungnyer, suker hati saya je bile nak pakai, bila taknak.. Padahal bukan tak taw hukum tapi keinginan tu belum ada.. Cuma saya bernaseb baik kerana parents saya jenis tak mendesak, for them they have tought me enough knowledge on all the hukum hakam and saya pun dah belajar di sekolah jadik terpulang pada saya untuk pakai ataw tidak mereka tak nak paksa takot nanti belakang depa lain pulak saya buat nanti ye tak??

But then, one day saya ada la nak buat something yang agak daring kan, tapi hati saya tak tergamak nak buat.. Sebabnya saya bertudung.. Saya rasa dengan imej bertudung ni tak sesuai untuk saya buat something yang tak baik.. Segannn lak acikk rasa...Imej kan mencerminkan keperibadian seseorang chewahhhh, jadik start dari hari tu, saya nekad untuk pakai tudung dengan betoi dan jaga aurat saya between orang yang bukan muhrim saya...

Bagi saya dengan pemakaian tudung ni, tingkah laku saya lebey terkawal.. Lebih indah gitewwwww... Auwwwww... Hiks ^_^
dan hati pun lebey tenang kerana salah satu dari tuntutan Allah terhadap muslimahNYA saya berjaya laksanakan dengan hati yang ikhlas tanpa paksaan dari sesaper...

Itulahhh kesah saya dan tudung...
Hehehehe...

that`s girl :)) said...

alhamdulillah. what an amazing story u have,sis =) saya masih 16thn. start pakai tudung dari standard 1, tapi kejap pakai kejap tak. sebab masa tu sy pakai pinafor..(betul ke eja :P) hehe,... start standard 6, saya dah mula pakai tudung ke mana saja saya pergi. alhamdulillah, sampai sekarang, tudung adalah teman setia saya. ye, saya tak nafikan, kdg2 saya rasa rendah diri bila melihat orang lain dengan rambut2 mereka yg berbagai fesyen, tapi bila saya ingat bahawa bertudung adalah satu2 caranya untuk saya menutupi aurat saya yang hanya boleh dilihat oleh muhrim saya, juga sebagai tanda seorang perempuan islam, saya teruskan jua.... kini, saya takpernah merasakan perasaan rendah diri itu malah saya berbangga kerana saya bertudung. tudung bagi saya bukan hanya untuk menutupi aurat rambut dan sekadar berfesyen semata, tapi tudung juga punya maksudnya sendiri. pada saya, bukan takat kita menutupi luarannya kita, bukan takat kita menudungi perangai kita, tapi kita harus mempraktikkannya jua di dalam hati. tudungi hati dengan keikhlasan dan peribadi yang luhur. buat wanita yg bertudung mahupun tidak, kalian tetap manusia yang paling istimewa yg telah Dia ciptakan. lakukan sesuatu dengan keikhlasan keranaNya, maka kalian akan merasainya nyamannya di sebalik sehelai kain.... =)

Yatie said...

salam kenal. Yati ni baru 1st time baca blog ni, terus nak masuk contest, melampau kah daku.


Yati nak kongsi satu citer pasal bertudung ni.Pada syawal ni, seorg teman mula memperlihatkan perubahan dia. Satu pagi bila bukak blog dia, yati tgk dia dah bertudung. Dalam satu entry, dia menyatakan penghijrahannya secara simbolik. Tanpa kata2, cuma sekadar gmbar.

Happy sgt yati masa tu, sudah lama menanti kan perubahan positif itu. Menitis air mata bila tgk dia dah bertudung sepenuhnya. Bkn membenci dia masa dia tak bertudung, tapi siapa yang tak gembira melihat teman bersedia berhijrah ke arah kebaikan.

Sekarang, bila tiap kali tgk wajahnya terpancar cahaya dan ketenangan. Semoga dia dikurniakan rahmat, dan semoga dia sentiasa dilindungi Allah.

Buat teman itu, tahniah saya ucapkan. Hanya air mata mampu menceritakan kegembiraan bila melihat perubahanmu.

viruspadu said...

Kenapa saya pakai tudung?? Sudah pasti kerana tuntutan agama. Yang itu saya pahamlah, sebab tuntutan agama. Tapi persoalannya kenapa dahulu saya pakai sewaktu di Universiti tetapi kemudiannya, tanggal dan sekarang setelah bertahun-tahun saya pakai semula…

Saya tidak bertudung dulu bukan sebab saya jahil dan tak mahu paham dengan tuntutan agama tu, tetapi lebih kepada melayan kehendak jiwa yang masih muda. Saya teringin untuk memakai pakaian pelbagai fesyen. Ingin untuk memperagakan rambut. Dan ingin terasa cantik. Jangan salah faham, bertudungpun boleh juga kelihatan cantik bergaya, cuma…. Ye lah, gelora jiwa muda…

Dan kenapa pula saya kembali bertudung. Mungkin setelah usia muda telah berganjak ke penghujungnya, atau mungkin kegairahan berfesyen dan bergaya itu sudah memudar… dan mungkin juga hidayah Allah telahpun tiba.

Yang pasti cukup mudah Allah menurunkan hidayahnya. Hanya dengan bersenjatakan kenangan dan ketakutan. Kenangan dan rindu pada arwah anak dan ketakutan sama ada saya layak atau tidak bertemu semula dengan arwah anak itu di akhirat kelak.

Perasaan rindu yang mendalam itu membuatkan fikiran melayang kepada kenangan indah bersama arwah Alesha. Diselitkan juga dengan segala kepayahan dan dugaan sewaktu arwah sakit. Dari rindu yang gelap itu, terbit segala janji-janji Allah. Tentang dunia. Tentang hari pembalasan. Tentang pahala. Dan tentang dosa.

Adakah mungkin sang ibu pembuat dosa bakal diketemukan semula dengan si anak yang terjamin sebagai bidadari syurga??? Lantas terbit ketakutan yang maha mencengkam. Takut untuk bertemu dengan Allah kelak. Takut akan siksaanNya. Takut tidak dapat bertemu darah dagingku yang lebih dahulu pergi.

Saya perlu berubah. Dengan sokongan suami, saya berdikit-dikit berubah. Bermula dengan cara berpakaian. Saya mesti bertudung. Dan saya akan terus bertudung untuk beransur-ansur memperbaiki diri. Supaya nanti Alesha kenal akan saya di sana . Agar kami dapat bertemu untuk mengubat rindu…..

unique1012 said...

Salam Supermummy, terasa best plak bila baca semua comment kat sini..

Cerita saya pasal tudung.. memang waktu sekolah rendah dulu, memang saya pakai tudung masa kat sekolah je.. sampaikan kekadang terjumpa kawan2 sekolah kat luar terasa malula bila saya tak pakai tudung.. tp still degil lg ni.. start pakai tudung waktu darjah 5, waktu tu belum baligh lg, tp maybe sbb hati ni dah terbuka utk pakai tudung.. bila jumpa sedara mara semua tegur cakap comel bila saya pakai tudung.. alhamdulillah.. dapat masuk sekolah agama, memang wajib bertudung.. dari situ tudung bagi saya adalah satu kewajipan, bukan lg saja2 nak pakai.. lagipun dah baligh kan, dosa dah kena tanggung sendiri.. sampaila skrg saya masih bertudung, tutup dada lg.. dan tak pernah tunjuk kat sesiapa walaupun dlm rumah ketika saudara mara berkunjung ke rumah.. Itu jela cerita saya..

iNi DunIakU said...

T.U.D.U.N.G!!!

perkataan yg plg malas utk disebut dan dieja dulu!! growing up in a family full of ustazah and ustaz restricts me from leaving my hair free like the Sunsilk's ads...

dulu mmg trpaksa pki tudung.. xdibenarkan pki jeans.. only jubah and baju kurungs are my uniform.. unfortunately bila mata dah mula mengenal fesyen... bla ati dah mula memberontak... bila baju dah mula singkat.. bla sluar dah mula ketat.. terdetik hati untuk mula meninggalkan tudung...

hampir tersasar disbbkan trlmpu membabi buta nak ikut peredaran zaman but a statment made by my mom changes everything...

my mom : ko nak pki apa pon ko pki la but klu ko buka tudung... mak tendang ko kuar dari rumah!!!

well.. mmg mula2 mcm xjdi diri sndri.. terkongkong dek restriction from parents but eventually i realise...

T.U.D.U.N.G is not only an accsr... ia juga bkn 1 halangan... bukan jua satu bebanan...

T.U.D.U.N.G adalah pelindung.. pelengkap dri seorang muslimah sejati.. pembatasan bg diri seorang muslimah...

right now i realise... i realise that begitu pentingnya tudung/hijab dlm diri seorang muslimah... melindungi dan menutup aurat supaya bebas dari pandangan serong para ajnabi...besarnyer kepentingan tudung kerna dapat melindungi kita dr rejaman api neraka... wallahu...

cikungu said...

hye sis...first time singgah ur blog..cite sy dgn tudung..
sy start pakai tudung since sek rendah masa darjah 3..biasa la on off..sampai la darjah 5 baru sy pakai tudung sepenuhnya..dulu sy pakai tudung semata-mata nak cover rambut sy yg mcm sarang tebuan n sering diperli olh kwn2..malu punya psl..family sy tiada paksaan..sy mula bertudunh penuh apb mencapai akil baligh..lg pn dr kecil sy dikelilingi olh org yg bertudung..so itu bkn big problem utk sy..apb akil baligh ni,sy merasa semakin rendah diri n sering terngiang-ngiang pesanan ustaz n ustazah bhw seorang knk2 akn mula menaggung dosanya sendiri apb sudah akil baligh..tkt punya psl sy tekadkan diri akn bertudung sepenuhnya..x dinafikan sbg remaja yg sdg membesar sy mula terpengaruh dgn aliran fesyen n mereka2 yg x bertudung..sy teringin nak berbaju sexy n clubbing..hari2 sy membayangkan diri sy kalo x bertudung..tp iman sy yg senipis kulit bawang ini masih mampu utk menepis hasutan2 jahat syaitan ni rajim..alhamdulilah sy kekal bertudung hingga kini..sy bangga menjadi wanita islam yg bertudung..maruah sy terpelihara dr pandangan mata jahat bkn muhrim..dan dgn bertudung dpt mengelakkan sy dr membuat perkara yg x baik krn sy akn memikirkan nya utk beribu kali..dan sy x kn pernah lupa kata2 ustaz sy iaitu antara makanan yg tertutup dan terbuka,org akn memilih makanan yg tertutup utk dibeli krn x terdedah pd bakteria dan masih bersih..begitu juga lelaki..sejahat-jahat mereka,mereka akan memilih wanita yg menjaga maruah dan menutup aurat sbg suri hdup hingga akhir hayat..

*jgn igt org bertudung x leh berfesyen tau..

shafa said...

errmmm....i dont think i can write better than them...
i feel stupid when i speak in malay...hehehehe...
padahal kt blog seniri bersepah ckp bahasa malaysia....

oklah back to the story...
errmmm...where to start...??
yaaaaa...it's about tudung rite..??
tudung....seriously i don't know how to buy tudung....

camno tuh....byk baju yg dibeli tp tak padan ngan tudung...
beli tudung lilit..
end up duk simpan dlm almari sbb buruk benor bile memakainyer....

lagi2 ler bile nk beli tdg raya bebaru...
siap gelabah sbb nk beli tudung..
pelik kan...??

itulah saya sbnrnyer...sgt tak reti nk beli tudung...
tingin nk pki tudung dubai tp xtau nk beli kt mana n warna ape yg sesuai...

org ckp tudung tie rack...
mulalah menggeletik nk pki jgk...
org ckp tudung dubai...
menggeletik jgk nk pki...
tp end up xreti beli....

jd saya rasa...alangkah bagusnyer jikalau saya menang peraduan tudung ini...
dn saya dpt free tudung dubai utk saya memperkayakan lagi fesyen tudung saya...

it's any comment about tudng rite..
doesn't matter any stories pn kan...

as long as it is related to tudung..

if not just let me know and i will submit another comment...hehehhe..
like i said earlier..i don't know how to buy tudung but would like to try on it...
it is good if i get it free...heheheh

Arin said...

dear super mummy..

firstly, terasa nak menangis baca comment from VP..

my tudung story , start right after form 5..time tuh adik beradik lain tade yang bertudung and bila result SPM kuar, i told myself.."alhamdulillah..aku nak pakai tudung gak hari nih .." ..and zaman 90's, mana ader tudung va-va cam la nih kan?so, sauk je tudung mak..and the whole family terkujat ngk perubahan arin apatah kengkawan lain..as arin mmg rock kapak nye umat..:)

pehtuh sampai la sekarang mmg bertudung even dah merantau jauh dari mesia & dah balik ke mesia..sebab tudung merupakn tuntutan agama tapi jgn lak bertudung tapi pakai , pakaian yang ntah pepe gak kan?

anyway..itu je kot citer tudung arin..:) happy weekend..take care!

@LiYaNNuaR said...

hmmm... entry yg sgt menarik! my turn pulak, ok... first time sya mula btudung swaktu sya tinggal bsama atuk di kg... iya la.. dah duduk dgn atuk.. wajib mengaji di SAR.. alhamdulillah... sya juga btudung bila pegi sekolah... umur sya waktu itu baru 10 tahun gitu... ok... itu mula2 btudung... kemudian, setahun selepas itu, sya tinggal semula dgn keluarga sya... well, arwah ayah seorang army.. mmg pindah sana sini... duduk dgn family di kelantan, tudung sya terbang, ok! mak sya pun x btudung waktu itu, takkan la sya yg anak mahu btudung, kan... huhuhu... setahun x btudung... darjah 6, kena duduk dgn atuk pulak... malas mahu ikut arwah ayah yg diarah bpindah ke tapah... darjah 6 kan mahu UPSR... so, dah duduk dgn atuk, pakai la tudung, ahaks... abis UPSR... sya kembali duduk dgn family... makanya tudung secara auto terbang gitu... kalau btudung pun, bila tiba kelas subjek agama... wajib btudung... nanti ustazah marah! lepas abis kelas agama... tudung terbang lagik... panas kononnya... huhuhu... kejadian begini tjadi hingga sya tamat PMR... dan bila result keluar.. sya dpt masuk skolah vokay yakni berskolah asrama di taiping sana... hari ptama mdaftar di sana, mmg sya tak btudung... utk makluman, masa itu... sya sorg je yg x btudung tau... sgt malu... bila lalu sana sini, ada suara dengki mengeji dan mengejek sya ni persis semacam bohsia... sengal betul budak2 lelaki di skolah itu... sya abaikan jerk... sya tahu.. sya bukan bohsia, ok... sehingga diminta turun mkn tgh hari, seorang ketua warden menegur sya... dan beliau meminta sya btudung! undang2 asrama katanya... kalau takmau btudung, sila duk luar asrama... gulp! setelah malu punya pasal ditegur di khalayak ramai... timbul rasa insaf yg teramat sgt... malu dah satu hal... kewajipan sbg umat Islam, satu hal jugak... sejurus selepas itu, sya meluru ke family ajak pergi beli tudung di pekan taiping sana... dan apa yang mengejutkan... mak sya juga turut btudung selepas insiden itu... alhamdulillah... kini dan selamanya sya btudung... tak kiralah tudung apa... kepala sya pasti tertutup apabila keluar dari rumah! begitulah cerita tudung sya... sekian, terima kasih!

pssssssst... salam kenal yek!

Erna said...
This comment has been removed by the author.
reena said...

alhamdulilah satu pembaharuan nih... anyway time secondary school dan masuk 'u', kite memang pakai tudung tapi time kat tmpt belaja jela... kalo kat luar mmg free hair...bile dah keje n sampai kawin nih pon still free hair...bukan tak nak bertudung, nak sangat... tapi kite harap kalo kite dah start bertudung kite seboleh-bolehnya tak nak on and off...nak jaga pakaian, adap sopan, dan semuanyalah....insya-Allah satu hari nanti kite tetap bertudung....taknak pakai macam siti nurhaliza yg kuar2 jambul tuh... (aik, ct pon termasuk jgk...hehe...tak kisahlah kan)

Shopaholic Mama said...

Even thou I dont wear a tudung (yet), but hari2 I berdoa supaya Allah bukakan hati I to wear it permanently 1 day. I rasa, kalau nak pakai tudung kena ikhlas from our heart, not paksaan. Thats why hubby said that it must from me & myself & my heart..to want to wear it, he doesn't want to force it upon me. Even my sisters too, they said that wearing tudung is a natural feeling, that 1 day, somehow your heart just opens up & you really want to embrace it & wear it. My 3rd sister wore it first, then my eldest sis & followed my 2nd sis, who really surprised us coz she used to be very open & modern. I just hope my time will come soon...

nasazfrog... said...

Start pakai tudung time sekolah menengah. Tapi setakat pergi sekolah pastuh tak pakai dah. Time tuh kite just pakai untuk tuntutan dari pihak sekolah yang menggalakkan pelajar yang beragama islam bertudung. Time study dulu pun pakai jugak. Macam2 gaya klu kite tgk remaja zaman sekarang bertudung termasuk la kite dahulu kalanya..yuhuuu..

Dulu ayah kiter seorang imam surau, tapi anak tak pakai tudung.. Mesti perasaan seorang ayah sedih n malu ek klu anak tak pakai tudung.. sehingga la ayah kite naik haji... Ayah yang banyak beri galakan untuk kite bertudung.. Tapi aku ni agak degil gak sebab sibuk nak kan penggayaan yang mengikut trend..

Sehingga la aku berkahwin alhamdulillah support dr hubby nak jugak aku bertudung walaupun ke tempat kerja aku bertudung..

Kesimpulannya: Seseorang yang nak bertudung mesti la lahir dari keikhlasan dari hati yang tulus, bukan sekadar ingin menunjuk2 or paksaan dari seseorang...

Dari sudut hukum pula, hal wanita bertudung yang melakukan maksiat, dosanya sudah tentu lebih hebat dari wanita yang tidak bertudung yang melakukan maksiat. Hal ini boleh difahami dari ayat seperti :-

ينساء النبي لستنّ من يأت منكنّ بفاحشة مبينة يضاعف لها العذاب ضعفين

Ertinya : Wahai isteri-isteri Nabi, barangsiapa di antaramu yang melakukan maksiat dengan jelas, maka di gandakan azab buatmu dua kali ganda" ( Al-Ahzab : 59 )

aFkaR'z said...

Gini la aku cerita dari awal (macam tuan asal dia bercerita):
Aku mula sekali pakai tudung masa darjah 3... aku yang mintak pakai sebab rasa cam menarik jer budak² laen pakai tudung, tapi tak sampai petang, aku bogel kepala... Pendek kata, pergi sekolah pakai tudung, balik bogel kepala... dan selalu la jugak aku tertinggal tudung tu kat bawah meja sekolah dan selalu laa jugak mak aku membebel kat aku...

Lepas tu aku tak pakai tudung sampai sudah... Sampai laa bulan puasa tingkatan 2... Sebab kononnya menghormati bulan puasa, so pakai laaa... Tup tup mamat yang aku minat time tu, bleh plak puji aku pakai tudung nampak cantek... aaa sudah..! Dari situ melekat ler aku pakai tudung sampai Tingkatan 5.

Pastu lepas sekolah kepala aku bogel lagi sampai laa sekarang... (tragis sungguh!!)

Nak dijadikan kisah, baru² ni ntah kenapa hati aku terdetik rasa menarik laa jugak kalau pakai tudung kan....? Tapi setan dalam jiwa aku ni cakap, belum masa lagiii... tunggu laa lagi....! Pastu hati aku melawan laa cakap setan tu sikit (kalau cakap mak, lawan banyak).. Hati aku cakap, kalau la aku dapat tudung dari 15 orang yang berbeza dan cantek² tudung tu (kes malas nak beli tudung laa ni)... insyaAllah, aku akan pakai.......

pastu kan aku balik raya Spore baru ni... masa free, kitorang pi laa Geylang, sebab mak aku nak cari tudung... time tu hari last sebelum aku nak balik... Pastu aku berkenan kat satu serkup kepala harga S$5 jer... aku paw makcik aku suh belikan aku... dia tanak sebab katanya aku tak pakai... Aku cakap, kalau dia beli aku pakai ler... Alhamdulillah, dia belikan..!

Balik umah, dia bukak kazanah dalam laci.. dia punggah tudung² dia... aku tak tahu berapa helai yang dia kasi tapi muat laa jugak satu paperbag besar... Laki aku tadah tangan, amiiinnnn... Sekian...!!

Please visit my blog...

Wawa said...

hi supermommy,

i am trying my luck here.

:)

i started wearing tudung when i was in standard 6. I was a new student there, and i dunno why, but i really like to see this friend of mine in tudung.

So i told my mother that i wanna wear tudung to school.

She said i can, but i have to make sure that i must wear them all the time.

In my family, we start to war tudung seriously when we start getting period.

i haven't gotten mine that time but i badly wanted to wear a tudung and thus i agreed with my mom's rules.

And eversince, i wear tudung and never take it out again.

Still am not good enough with the aurat covering but i am trying hard.

Funny thing about tudung-wearing for me is that, i just doesn't look good in fashionable tudung style.

Maybe it is the shape of my face, or maybe because i am simply sloppy, tudung yang tak ada fesyen sangat yang sesuai.

Hehe.

still i make a point that i need to look good sometimes.

So a new tudung dubai (especially if it is free) will make me happy.

:)

tunfrida said...

cerita aku mula bertudung berlaku sewaktu usia 11 tahun. baru darjah lima masa tu dan orang yang sangat tegas tentangnya adalah cikgu ku yang teramatlah garangnya, aku panggil cikgu Syed. Syed youuuu, orghae kelatte pulokk...dah tentula sangat mementingkan bab menutup aurat ni kan?
bukan aku sorang yang dikerah, tetapi semua kawan-kawan perempuanku yang sekelas, sekampung. memang kalau kesekolah kami bertudung, biasalah tu kan. yang cikgu syed mahukan....kami bertudung di luar sekolah juga.

waktu tu cikgu syed ni bujang trang tang tang lagi. beliau orang luar yang amat dikenali di kampung kami memandangkan dia tinggal di kuarters sekolah, dan selalu mengadakan tuisyen percuma untuk anak-anak muridnya. petang hari cikgu syed suka ronda-ronda keliling kampung. aku dan kawan-kawan ketika tu pun memang dah hobi kami sebagai budak kampung g meronda atau 'mengukur jalan', istilahnya. setiap kali bertembung ngan cikgu syed atas motor masing-masing mula la muka naik merah sebab; satunya takutkan cikgu syed yang garang itu. duanya, esok di sekolah pasti ditegur cikgu syed. tiganya, teguran cikgu syed pasti perihal tudung!!

masuk darjah enam makin kerap pulak cikgu syed menegur aku dan kawan-kawan, menggesa kami bertudung. dipendekkan cerita aku pun start bertudung sebab takut ditegur cikgu syed. gaya aku bertudung masa tu simple je. tahu tak tudung tiga segi yang dihiasi manik-manik cantik kelilingnya tu. kadang tu berambu-rambu manik yang dijahit. tudung tu la yang aku pakai, tak de pin pun, ikat gitu je gaya mak siti pegi kedai. waktu tu popular la aku ngan kengkawan yang bertudung kat kampung, sebabnya, grup mak kami pun belum bertudung masa tu, grup nenek-nenek pula takat sarun g serkup atau anak tudung kaler itam, putih atau koko je... kira memang kitorang laa yang budak-budak rewang yang lain fesyen skit. setakat tu je la pakai tudung nya, supaya tak ditegur dek cikgu syed lagi disekolah dan dijegil mata olehnya kala bertembung di kawasan kampung sewaktu merewang.

masuk secondary, aku ditawarkan ke sekolah berasrama, base agama. its ok for me. maknanya aku kena teruslah bertudung, malah tudung labuh pulak lagi, gitulah kata makcik-makcik aku yang bersekolah menengah agama. so, aku pun cari kain yg sesuai, bikin sendiri tudung labuh tu, sebabbnya tak suka ngan fabrik tudung siap dijual di kedai. payah nak bentuk. dulu time sekolah suka benarla melawa...tudung kena shape elok-elok, kemas. siap di lilin lagi...salah cara melilin alamat, hancusssss laaaa ke'cun'an bertudung selama mana lilin tu masih ada pada fabrik tu. gua siap nuntut ilmu kat makcik-makcik gua cara-cara nak melilin tudung tu beb...! ada kalanya letak 'pengeras' laa... dipendekkan bercerita, sampai habis skolah menengah aku terus bertudung.

masuk tertiary, hati aku tak tertarik lagi nak bertudung bulat labuh tu. terpengaruh pula dengan gaya bertudung yang semakin up-to-date ketika itu. time tu, tudung bawal baru keluar...memang meletup-letup laaa gaya 'pushum' yang satu hujung tudung dipin atas kepala tu. waktu tu, kalau tak kemas pushum tu memang buruk benar ghopernye. during uni days laa aku belajar bermacam gaya bertudung, bukan setakat dengan tudung bawal, tapi semua jenis kain yang boleh digayakan di kepala...maklumle, ramai sangat kawan inter-nasional. waktu inilah aku belajar macamana nak bergaya ala minah arab dengan pashminanya. sampai sekarang, aku bertudung kerana tuntutan agama bukan lagi kerana takut kat cikgu syed. selain tu aku berasa lebih selamat. whats make me even proud, my niece recently has started wearing hijab also at the same age i started myself. she find herself look good in hijab, and always encouraged by the different style of wearing it yet still properly covering the aurah. i'm wearing it all the time when it is needed; going out surely and everytime bilamana ada saudara mara serta tetamu bukan muhrim datang berkunjung ke rumah. theres no more about cikgu syed!

supermummy said...

dear all,

sungguh jakun pulak saya tgk comment byk2 ni..tambah pulak komen semua panjang2..terima kasih sangat2 pada semua commentor ya..jasa mu dikenang tapi alkisahnya tudung dubai ni utk seorang...tapi takper lain kali saya buat contest byk2 lagi..hehe..tungguuuu utk resultnya..

aisya said...

sy x de la niat nk masuk contest ni.. tp tertarik dgn post ni.. sy baru 21 tahun.. sy pn baru je start pakai tudung dlm bulan 3 ari tu.. cuma yg berbezanya sy start pakai tudung di negara di mane umat islamnya adalah golongan minoriti.. sblm ni ramai je yg suruh sy pakai tudung.. tp sy x nk.. kononnya x nk buat sbb org suruh,.. nk buat sbb diri sndr.. tp lama2 sy sedar sy perlu juga menutup aurat.. akhirnya tanggal 1 march 2008 sy meminta mama sy menghantar tudung.. pada mulanya mama sy kurang bersetuju.. iya la.. berada di negara yg muslim adalah golongan minoriti agak susah.. sentiasa diragui.. tp alhamdulillah skrg sy senang dgn perubahan ini.. sbnrnye keputusan memakai tudung diambil agak tergesa2.. kerana pada sy klu nk tunggu bersedia ntah bila la sy akan start pakai.. itu yg membuat mama sy kurg bersetuju.. dan skrg sy masih lg cuba utk memperbaiki diri sy lg..

cheers..

oren... said...

salam kenal..

tak sempat dah nak join the contest, cuma saya sedih sebab takde pengalaman yg best2 mcm kawan2 kat atas yg byk bercerita..

saya start pakai tudung seawal usia 9 tahun...dah tak pernah nak bukak sampai sekarang..mmg takde cerita menarik yg nak dikongsi..

but 1 thing, saya nih jenis kolot, masih pakai tudung palin jenis kain cotton..org dok sibuk beli bawal no.1 dan berbagai lagi, tapi saya cuma ada yg jenis cotton saja, dan tak dpt tambah koleksi sbb jenis cotton dah takde dipasaran..

Mrs.R @ Emi said...

bukan niat nk masuk contest*mmg dh xbleh join dh :)*
cuma nk share cite jek..
me officially pakai tudung tahun 2005...atas dorongan a.k.a paksaan Boyfriend(skrg suami)
memula jiwa memberontak...tension..payah gila bila nk kuar umah..xreti nk padankan dgn baju la..pastu masalah baju byk xseswai nak pakai ngan tdung..baju sume size XS..singkat..lengan pendek...arghhh...
satu hari tu..tiba2 tersedor..Boyfriend tu mmg calon terbaik nak buat suami...dia mengubah apa yg xbetul..mendorong ke jalan yg benar...dan melindungi aurat2 saya...yg sebetul2nya hanya untuk sang suami..

Mama_Nofal said...

hi supermummy...1st time drop by ur blog tetiba suka nk post comment pasai topic ni (x de niat nk adiah ke apo ka :D)..

aku start pki tudung lite2 ms study kt U dlu la, ms 1st yr free hair siap wat fashion2 smpi bebudak laki panggil aku Mak Datin hahaha, lawok2..2nd sem, ms dye rmbut, melingkup pehtu nk x nk kna pki tdg la kn, so start ctu trus pki smpi abih study, tp after class mmg x pki la. G pn kt U time tu suma Muslims pki tdg, x kn aku sensorang x pki, cam rusa msk kmpung la aku kn. N byk cam aku la, bila d luaq, tdg lepas bebas, hikss..

Abih study 2002, praktikal dh x pki tdg, masuk keja (kebetulan d tmpt sama praktikal-dpt offer ctu)pn dh free hair, mmg x tingin nk btudung time tu. Klu btdung pn juz nk p knduri, or kematian or any occasion yg memerlukn btudung la.

Bla dh kawen, hubby pn x memaksa pki tdg, klu paksa2 susah. G pn aku jenih suka pki bj yg cinonet (walopun aku gemok..huhuuhu x sedaq diri!!),n hubby pn suka mbeli bj kt aku, so x sesuwai la pki tdg2 ni kn. Tp dlm x pki tdg, d opis aku, ada staff yg juai2 tdg, aku lak suka mbeli smpi ada opismet tegoq naper suka bli tdg, bukannya pki pon n aku just senyummmm ja. X dak jwpn ms tuu..Tp mmg aku suka beli n bykkk lai bla mbeli.

Middle of yr 2007, my marriage dh jadik kucar kacir sket walopun dh ada ank sorang. Bla jd mcm tu, aku keep thinking 2 myself, pastu br start nk mkin dekat ngan Tuhan (dlu kurangg). Org luaq x tau kmi ada problem coz salu nmpk together ja kn. Bln pose, kt opis lg ramai yg juai tdg, so aku bg hint kt besfren yg aku tingin nk btdg tp slow2 pki tdg, dia sorang yg tau mulanya, dia encourage sgt. Kt opis aku lak, aku sorang ja yg free hair (suma muslims)n bos aku sorang pemegang parti Ijauuuu!!! Tp aku tetap mjadik kesayangan bos hehehe, janji keja jln kan. Hubby pn x tau n aku pn x bg tau. Does he care at that time, i dont think so. Bln posa, keinginan nk pki tdg mkin kuat, n aku rs keputusan nk btdg p keja adalah muktamad. Aku g tau family dh nk pki tdg p keja, n mama aku siap bg tdg2 dia nk match dgn bj2 aku.

So, pas cuti aidilfitri 2007, aku msk opis brtdg. Suma bg komen +ve, n siap puji cantik bagai (cantek ke aku...maluu ahh...)..Pehtu br depa sedaq yg berbaloi aku dok mbeli tdg b4 this, coz bila dh btdg, memacam fashion tdg aku ada n cantik2. Tp aku just minat tdg bawal la, 1 line, 3 line, Manjalara, airmata maria, KLCC, apa ja fesyen bawal suma aku ikut hehehe. Pastu br hubby n family in laws sedaq aku dh btdg n chantekk katanyerr (puji lagikk, sebelum ni aku huduh ka? X..lagik chantekk depa kata).

D luaq aku pelan2 la, wat ms ni x btudung just kadang2 aku dh start pki selendang. Tp keinginan nk fully btdg tu makin mnarik2 ati aku. Insya Allah aku pki walopun aku tau tutup kepala utk pompuan tu wajib, tuntutan agama. Tp paksa diri pn susah gak kn. Pelan2 nk mula kater org. Kna ikhlas dr hati n bkn utk menunjuk2 bcerita kt org yg kita ni suka btdg, tdg itu ini. Skang idup kmi pn dh OK, much better than b4. Ada hikmah Allah bg ats setiap perkara yg berlaku, n aku syukur sgt2 sebab Dia mbuka ati aku utk tutup kepala (walopun bkn setiap ms)

mummysyafie said...

salam sis..first time jenguk blog ni n first time lak kiter tergerak hati nak bagi komen. selalunya kalau first time jenguk blog member baru, kiter lebih suka berdiam diri..tapi kali ni lain pulak jadi nya

waktu mula² saya pakai tudung ketika umur saya 13 tahun tapi hanya bertahan selama 2 minggu saja.

dulu, di tempat kelahiran saya (sarawak) jarang benar kita lihat budak remaja memakai tudung. termasuk la saya..walaupun melangkah ke ipta dan kami diwajibkan bertudung semasa orentasi..belum cukup untuk membuka hati saya bertudung

sehingga lah saya mengikuti kursus asas jawatan sekarang dimana dalam 19 orang peserta wanita, hanya saya seorang sahaja peserta wanita Islam yang tidak bertudung. ini kerana hanya saya peserta dari borneo dan yang lain dari semenanjung..keadaan itu membuat diri saya begitu asing..sehinggala semasa saya menghadiri satu kelas dimana penceramah nya seorang ustaz pernah menyindir saya dengan mengambil kain langsir untuk dijadikan tudung kepala. sedih juga masa tu tetapi hati masih curiga..sudah bersedia kah saya untuk bertudung? dan setelah 6 bulan menjalani kursus tersebut, akhirnya saya nekad untuk terus bertudung. tak kira dipejabat atau waktu santai..kepala saya tetap bertudung

tetapi..sejak setahun dua ni. saya hanya bertudung sewaktu dipejabat dan majlis² rasmi sahaja. manakala di waktu santai saya hanya selesa berjeans dan tanpa tudung. kenapa ianya berlaku? sebagai manusia biasa...saya selalu lalai dan leka..mungkin disebabkan melayan karenah anak² yang lasak membuat kan saya lebih selesa tanpanya.

insyaallah..keadaan ini akan berubah. sesungguhnya nya saya seronok bila melihat wanita yang sentiasa bertudung tak kira tempat dan masa. saya juga ingin menjadi wanita seperti itu. doa kan saya k.

Mrs.Montell0 said...

after read viruspadu experience kt her blog bout `wearin tudung` tergerak ati plak nk tulis little bit bout thiz topic....

TUDUNG....im startin wearin tudung tyme skolah menengah dr form1 till form 5.
nih pon sbb kt skolah wajib bertudung but tyme tk g skolah ako tkpakai pon tudung..

knape ako pakai tudung tyme g matrik???
my fren ade ckp yg if tk pakai tudung nnt lelaki from kelantan or terengganu mesti kutok2 n dok kaco2...betul ker???die ckp die sndri penah kene tyme kt asrama.So,ako jadi takot n ako pon pakaila tudung g matrik..Org ckp wat keje tk ikhlas tkkan menjadi kn??n dats y bile lame2 ako rase mcm boring pakai tudung...2nd sem kt matrik ako dh start bukak2 tudung,juz pakai bile g kelas jer.pastu ade gak kot faktor kwn2 yg influence ako tros tknak pakai tudung..

banyak kali my mum tegor suro pakai tudung..even ade stengah2 cikgu pon tnye nape tknak pakai tudung tp ako wat derk jer mcm ako nih tk bersalah lgsg...knape yek???ako nih jahat sgt kot..kn??

after ako abes matrik thn 2006 n ako ader knal sorang mamat nih through internet
bla..bla..bla..
n kitorang couple(6.6.06)
die bnyk bg nasihat kt ako pasal tudung,pasal aurat,dosa pahala n everythin
lama2 ako agak tersentuh gak ngan sume nih
even ako tk ngaku kt die tp diam2 mmg ako admit majority what he said is true...
tudung tuh wajib...if pakai tudung pon still bley berfesyen lg pe...
n now ako dh start nk berubah sikit2...
ako jumpa die ako pakaila tudung...
tp bila g kelas ako tetap gak tk pakai..kuar ngan kwn2 pon ako tetap tk pakai...
die tau ako mcmnih..
tp ako teringin nk pakai full bertudung..
tp bila??
ako takot nnt bila ako dh pakai tetiba rasa mcm tknak pakai plak..so,mcmana nk elak tue??
erm...
mayb dlm masa terdekat i will wear it...
but i can`t tell when i will wear it...
im prayin to Allah
hopin that DIA bukak ati ako utk terus pakai tudung nih...
Insyallah....

Zanna_MamaBatrice said...

me start betul2 bertudung bila masuk U......masa sekolah bertudung gark...tp kejap ada kejap xde......hu hu
menarik ler citer2 yg lain tu

To ALL TieRack Scarf LOvers.... said...

Minat kan tudung tie rack? kunjungi kami di http://scarfonline.blogspot.com untuk tudung tie rack dari london

To ALL TieRack Scarf LOvers.... said...

more and more tie rack scarves available from us...visit us at http://scarfonline.blogspot.com/

see you there!!! great deal

鐵火卷John said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

anywhere_Smile said...

Simpler and easier just links london various facets of being married the ought links london jewellery to be obtained and tradition recently indicated links of london sale actually divided regarding the bride's family, links of london silver the groom's family, as well as the groom himself. discount links of london Over are the days where the bride's parents insures links of london ring uk every single thing make a list of to links of london friendship bracelets sale perfect detail. For a short period, tradition had shifted this obligation to qualify for the links sweetie bracelet three parties soon discussed the following., a response, links of london earrings as well as ever-popular brunch. Experience entered production although there required to links of london necklaces sale twelve inches into your market by the grooms telephone and therefore bridal individual.

Zu said...

i stumbled upon this tudung story and i also would like to take part in the contest. i have a long story regarding to tudung but to cut a long story short, i started wearing tudung when i was in form 1 and until today i am still with tudung wherever, whenever. i never take off my tudung no matter in what condition, this happened after i really "emraced" islam...before that, yes i did wear tudung but my hear was not as strong as i should be as a muslim. what i want to tell here, i never thought that i would inspire other people to wear tudung or wear tudung properly, as prescribed by the religion of Islam. One day, after I came back from maternity leave, I was shocked to see my officemate came walking into the office in a tudung. From short skirt to a tudung? Well, I think it was not an easy task. When I asked her, she said that I have always inspired her to cover her aurah and told me that her mother had been so happy with her that she finally wear one. I am happy for her too. My prayers are with her.

 
blog template by suckmylolly.com : background image by Patrick Hennessey