Friday, August 29, 2008

Bye Bye Enfagrow, I am going Dutch Lady!

Husayn loveeeee the Honey flavour!

I am officially changing Husayn's milk from Enfagrow A+ to Dutch Lady 123. The price for Enfagrow A+ is really absurd! I mean RM33 or sometimes RM34 of 650gm of milk! Sometimes I wonder, am I buying the milk or the brand of the milk? Does drinking cheaper milk make my son less smarter? To me it does not matter which milk you choose to feed your kid, most important is how you raise your kids. Dutch Lady 123 for 1.1 kg is only RM20++ (sometimes even RM19++!) people!

Anyway I've done a test run on Husayn last weekend and he seemed perfectly at ease with Dutch Lady 123. His stools are fine and he does not seemed to complain anything. So I guess this is a good sign for me to change milk. Anyway I don't even know why I gave Husayn Enfagrow at first place. When Husayn was born, besides breastfeeding, the nurse at the hospital fed him Enfalac. So I thought it would be natural to use Enfagrow since Enfagrow is an expansion of Enfalac or something like that. If you cringe why I did not breastfeed my child, I actually exclusively breastfeed him for the first 10 months. And as he grew up, and as I change my job, the job scope got me in this crazy schedule of meetings that I cannot get out of, which means I have to forgo my pumping routine in the office.

I still breastfeed him now when I am at home and during the nights. He will sondol2 his head to my breasts and shouts "mama! nenen!" over and over again. Anyway when actually are we suppose to stop breastfeeding according to Islam? Is it 2 years or 3 years? I read somewhere it is suppose until 2 years but someone tell me it's 3 years. If anybody know about this do let me know and share. Thanks!


11 superstars:

precious innocent said...

kalau ikut pbacaan i, seeloknya 2thn.. kalau lebih xpe...

even i ada buat posting on extended nursing.. this omputih lady bf her 8yr old girl..

anyway.. dlm islam rasanya xde word 'stop' bf... ikut kemampuan badan kita...

-mama emma-

Mama Mya said...

salam mummy lama x masuk sini.. cik mya pun minum dutch lady 123.. mummy ada time x email dari mama mya? kita invite mummy masuk blog?

selamat hari merdeka n salam ramadhan dari saya

ladyell said...

ank2 ell sume brhnti masa 2stgh thn.dlm islam takde kot diterangkn berapa lama kene brhenti.

sbnrnya ell dh mula rasa nk bg susu formula utk bb ell yg umo 9bln.sbb rasa mcm tk cukup je susu bdn.tp tak tau mcm mane nk start.2 org kkk die dulu mula mase 1thn.
ada cadangan..?

Mama Shazzy.. said...

salam mummy,

jz nak share experience from my auntie..she started giving formula to my kazen masa umur 1 thn lebih and dia bg Dutch Lady jugak - the Honey flavour becos my kazen seemed to love it very much..after minum lama skit turns out gigi my kazen jadi x cantik..cam rosak gigi depan dia yg 4 btg (atas bawah)..bawak to dentist then dentist ckp maybe the milk is too sweet for her..terus my auntie tukar Dutch Lady yg biasa tu, without the additional flavour..so far oklar, but gigi yg 4 btg tu mmg x dpt diselamatkan..kena tunggu gigi tu luruh and tumbuh gigi kekal la cos nak cabut pun mau meraung budak tu nanti..hehehe

jz sharing as precaution..mungkin ada baby xpe kot minum milk with honey ni.. :)

supermummy said...

precious innocent
ooo ya ke..aa sampai umur 8 tahun ke? hebatnya macam tu..

mama mya
kita tak terima lagi..hari tu yg first2 tu adala..tapi time tu invitation sampai dah expired baru kita sedar..invite la lagi..teringin nak baca citer mya..haha

ladyell
ell punya baby ada menangis ke tak cukup susu..ala mcm sayang pulak nak kasi susu formula awal2..kehkeh..tapi kalau nak try kasi jer sebotol kecik dulu..test tgk ok tak..

mama shazzy
aaa ya ke? takut nyaa macam ni..ni kena amik extra precaution ni..isk..tapi sebab mcm my cousin sekarang dah 6yrs old..dia minum susu dutch lady 123 perisa honey ni ok jer..tu yg saya pilih yg flavour ni jugak..cane kalau susu enfagrow pulak yer? sbb enfagrow tu pon saya pilih perasa honey jugak..tapi mmg manis la jugak enfagrow tu..

mrs noba said...

hi...
stumbled upon ur blog.
ermm, i give my son dutch lady honey tu jugak but i make sure he brushes his teeth 2x a day...
alhamdulilla so far no prob with his teeth :)

~ mzznana ~ said...

salam n hi supermummy....
rasanya depend on mummy kot...
coz macam nana...my scond child tu..fully bf sampai 3thn....so far x d pe pe la...yg stop tu pun coz dia yg xnak dah...tu baru nana start bg susu formula till now la...DutchLady gak...hehe..

yg latest ni..InsyaAllah...fully bf gak....

supermummy said...

mrs noba
hi thanks for dropping by! u kasi dutch lady perisa apa ya?

mzznana
wah bestnya dapat fully bf sampai 3 tahun..mmg jimat takyah beli susu kan..heheh..bole tau tak nana kasi dutch lady honey jugak ke?

eiseai said...

i also gave up on the enfa family. my eldest had enfagrow till he was 18 mths (then totally no milk) tapi my 2nd and 3rd i changed their milk earlier. due to rising prices and rising no of children (heh).

now both on dugro. my 2nd pun slowly decreasing his milk intake (just nights on weekdays) and my 3rd memang not much of milk drinker. so hopefully they both stop once the no4 makes his arrival...

Zanna_MamaBatrice said...

Batrice start minum susu formula pun ngan susu enfalac gark..pastu tukar isomil...and then tukar ker enfagrow....and last 3 or 4 month b4, dutch lady 123 honey.......but now....zana tukar ke sustagen...coz' terpengaruh ngan iklan anak kurang makan ...he he he...princess zana tu cam budak dlm iklan tu ler...x mau makan...tp zana campur susu tu ngan nestum...he he he...kasi dia kenyang sikit beside minum susu semata kan

UmmuFitrah said...

Just to share walaupun dah lama post ni. I agree dengan mama shazzy. Different susu ada different kandungan gula dia, so ada sedikit effect dia pada bayi. Ummi ada 5 orang anak. 2 orang anak pertama ummi minum susu dutch lady, lagi 3 yang akhir minum enfagrow. Memang ada perbezaan yang ketara pada gigi diaorang. Anak ummi yg 2 atas tu, gigi diaorang cepat tanggal seawal 4 tahun. Yg adik2 lagi 3 tu, lps 7 tahun baru tanggal. Harap membantu bagi ibu-ibu yang ingin mencari susu formula.

 
blog template by suckmylolly.com : background image by Patrick Hennessey